Jesen 1995. godine

Grad stradalnik i grad heroj - u Mrkonjić Gradu služen parastos žrtvama akcije Maestral

  • Izvor: ATV
  • 10.10.2023. 19:21

Čedo Aničić se te jeseni 1995. godine, kaže, živo sjeća i danas. Ti dani se ne zaboravljaju. Tada vojnik, kaže, branio je svoj grad, porodicu, kuću. Priča da nema porodice koja tih dana nije izgubila nekog.

"Ja sam izgubio rođenog brata u tom ratu, tad taj dan. Mnogi moji priajtelji su ostali, stradali u ovom gradu. Poslije smo ih našli u masovnoj grobnici. Imao sam suprugu, dvoje djece, ostali su u gradu, izbjegli su bez mene, našao sami ih u Banjaluci“, priča Čedo Aničić iz Mrkonjić Grada.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, uz pomoć NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine udarile su na 13 zapadnokrajiških opština. Ubile su 2.014 srpskih vojnika i civila, a protjerale 120.000 Srba. 

"Sve nevine žrtve zapadnokrajiških opština, pogotovo onih u Mrkonjić Gradu koji su pobijeni na svojim njivama, ognjištiam i kućnom pragu, ne da nisu zaboravljeni nego su postali armatura nad kojom i danas čuvamo i gradimo Republiku Srpsku“, rekao je predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. 

Novo hapšenje Srba na KiM

Novo hapšenje Srba na KiM

"Nadam se da će srpske majke i srpski narod dočeakti nekada da se tim monstrumima sudi i presudi i da će oni da odsluže svoju zasluženu kaznu“, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Еgić. 

Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice. U Mrkonjić Gradu iz najveće grobnice ekshumirano je 181 tijelo, među kojima 81 civil. U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

"Danas smo ovdje da se poklonimo svima njima, da izrazimo svje žaljenje te da samo možemo konstatovati da pravosudne institucije na nivou BiH sljedeći primjer Haškog tribunala nisu ništa preduzele a procesuiraju ove strašne zločine koji su se dešavali u ljeto i jesen 1995. godine“, kaže direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić.

Šta se krije ispod Smederevske tvrđave

Šta se krije ispod Smederevske tvrđave

"Svjedoci smo u posljednje vrijeme da ono što su naši borci i sugrađani u proteklom ratu stvorili da sada pokušavaju na sve druge načine da anuliraju i da pripišpu na nekog drugog“, rekao je načelnik Mrkonjić Grada Dragan Vođević. 

Grad stradalnik i grad heroj - ti epiteti prate Mrkonjić Grad od jeseni 1995. godine. Njegovi stanovnici digli su svoj grad iz pepela, i čuvaju uspomenu na strale sugrađane i stradanje koje su preživjeli. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.