Arsenije Arsenijević

Kako se pravilo posti Božićni post - sveštenik objasnio

  • Izvor: Nova.rs
  • 28.11.2023. 22:16

Božićni post je počeo u utorak.

Kako se pravilno posti, i šta je u religiji ostalo izvorno a šta je postalo, kako kažu građani, pomodarstvo, koliko je post važan i kakve su njegove prednosti, govorio je sveštenik Arsenije Arsenijević, starješina Vaznesenjske crkve u Beogradu.

On je za "Nova.rs" otkrio šta je sve važno da znamo o Božićnom postu.

"Kao i kod svakog posta tako i kod Božićnog najvažnije je da znamo da je to vrijeme uzdržavanja, da je to vrijeme duhovne pripreme čovjekove za veliki praznik, koji dolazi poslije 42 dana posta, ali ono što je veoma važno je da znamo da je to period koji mi koristimo da se duhovno očistimo, da se Bogu približimo, da shvatimo da je ono jedino važno u ovome životu je naslijediti život vječni. To je nešto što nas tjera da pogledamo u sebe i da se mijenjamo, zato post i onaj tjelesni ima smisla i svoju funkciju u tom smislu", rekao je sveštenik Arsenijević i dodao da je Božićni post većinom na ulju, a srijedom i petkom posti se strožije.


Еvo kako da prepoznate pokvarenu ribu: Omiljeni obrok tokom posta

Еvo kako da prepoznate pokvarenu ribu: Omiljeni obrok tokom posta

Starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu pojasnio je da se post svodi na tjelesnu stranu, dijetalna ishrana jeste korisna za organizam, ali opet to nije poenta posta.

"Moramo sopstvenim primjerom da mijenjamo stvarnost, očistivši polje duhovnog života i unutrašnje biće. Sobom moramo da mijenjamo svijet oko sebe. Pričešćujemo se u toku cijele godine, a ispovijedamo se onda kada imamo potrebu", rekao je sveštenik Arsenijević i naglasio da kroz 42 dana koliko traje post pripremamo se da nam praznik bude poseban dan.

Post će trajati sve do 7. januara. U danima posta vjernici će se pripremati za obilježavanje jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika kroz posvećenost molitvi i čišćenju tijela i duše kroz ishranu, dobra djela i pozitivne misli.

Post nije strog, pa vjernici mogu da jedu ribu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: