Književnik

Ljubivoje Ršumović otkrio svoj recept za dugovječnost

  • Izvor: Mondo.rs
  • 22.02.2024. 20:54

Sevojno, Knić i Bajina Bašta su mjesta s najdugovječnijim ljudima u Srbiji.

Ljubivoje Ršumović (84), koji je rođen u Ljubišu na Zlatiboru, otkrio je šta radi svakog dana, vjerujući da tako sebi produžava životni vijek, piše "Mondo".

Najnoviji podaci otkrili su da stanovnici Sevojna, Knića i Bajine Bašte imaju najduži životni vijek u Srbiji.

Po okruzima, najdugovječniji stanovnici su Zlatiborskog okruga, odakle je rodom poznati književnik i pjesnik Ljubivoje.

On je rođen u Ljubišu, 3. jula 1939. godine. Ljubivoje je u "Jutru" na Prvoj otkrio savjete za koje misli da doprinose dugovječnosti.


Pepko odlučio - zatvaraju se radnje

Pepko odlučio - zatvaraju se radnje

"Svjedok sam svega toga. Mislim da je apsolutno u pravu onaj ko je to rekao. Za šalu smo uvijek spremni, a gdje je šala, tu ima i smijeha. Kažu da smijanje produžava život. To je narodna priča, ali mislim da ima istine u njoj. Međutim, nešto drugo je zasnovano na istraživanju. Đorđe Glišić, doktor koji je osnovao Institut Čigota na Zlatiboru i koji je započeo priču o zdravom životu, istraživao je odgovore na pitanje zašto je Zlatibor vazdušna banja", rekao je Ljubivoje.

Čaj od divlje kruške

"Imao sam razgovor s njim i pitao sam ga: 'Profesore, šta mislite, je li to zbog vjetrova?', a on je rekao: 'Ršumoviću, to je glupost, svaka planina u Srbiji ima svoju ružu vjetrova'. Rekao sam mu: 'Pa to znači da je svaka planina u Srbiji zdrava za život', a on je rekao da je to tačno", dodao je.


Pogledajte kako Putin upravlja najvećim supersoničnim avionom na svijetu

Pogledajte kako Putin upravlja najvećim supersoničnim avionom na svijetu

"Međutim, Zlatibor ima specifičnu kombinaciju minerala u zemlji, pa samim tim u vodi i vazduhu. To je takozvana predominacija magnezijuma nad kalcijumom. Ona stvara lake negativne jone, a poznato je da su oni dragocjeni za metabolizam i hemopoetiku. To je grčka riječ, odnosi se na stvaranje, obnavljanje krvi", objasnio je Ljubivoje.

On redovno pije čaj od divlje kruške. Sam ga priprema i, kako je objasnio, odličan je protiv visokog šećera i holesterola.

Lijek za dušu i dugovječnost

"To je ostalo meni od roditelja, a onda i od djeda Stevana Simovića, koji je u Prvom svjetskom ratu bio bolničar. Prošao je razne bitke po Srbiji. Znao je dati injekciju, skuvati čaj i liječiti tuberkulozu takozvanom krečnjačkom vodom. To je bila djedova novotarija. Volio je pjevati uz gusle. Živeći s njim zavolio sam srpsku narodnu poeziju. Zavolio sam sve oko narodnih lijekova", ispričao je Ljubivoje.

On je otkrio i šta je njegov djed radio kad god bi primijetio da je počeo kašljati.


Čuvenoj voditeljki dijagnostikovana jeziva bolest

Čuvenoj voditeljki dijagnostikovana jeziva bolest

"Kad bih došao i počeo kašljati, on bi prvo rekao: 'Ne daj se, Šule, ne da tebe djed'. Ta rečenica pola izliječi. Znao je da takva rečenica može biti ljekovita i to je širio. On nije bio doktor, nego bolničar, ali svi ljekari u Užicu, kada bi ljudi došli s djedovim rukopisom, prepoznali bi da je njegov i odmah bi izdali lijekove. Bio je nevjerovatno precizan, kažu da je sa lica mogao pročitati dijagnozu", rekao je Ljubivoje i otkrio svoj recept za dugovječnost.

"Podaci pokazuju da žene žive duže od muškaraca, a mislim da je to zato što su kroz istoriju muškarci imali više briga nego žene. U Srbiji, muškarci su na neki način zaštitnici. Štite svoju suprugu i uopšteno ženski svijet pomažu u teškim poslovima. Mislim da je najvažnije za zdrav odnos prema životu - osloboditi se briga. Nema kako, to čovjek sam mora donijeti odluku i reći sebi da će sve biti u redu. Ako je čovjek pozitivan, a pogotovo ako je vedrog duha, onda mislim da je to pola posla", rekao je Ljubivoje.


Željko Mitrović hitno odlučio: Ukida se

Željko Mitrović hitno odlučio: Ukida se

"Mislim da je lijek za dušu i dugovječnost rad. Čovjeka obaveze mogu stići, pritegnuti i zabrinuti. Ja volim obaveze zato što mogu zapovjediti šta hoću uraditi. Vrlo je važno pomoći nekome. Ja svako jutro sjednem za stol s praznim papirom i napišem jednu pjesmu", otkrio je.

Pratite nas i putem Vibera