U srijedu

Medicinske sestre i tehničari iz Ljubljane u posjeti UKC-u Srpske

  • Izvor: ATV
  • 20.11.2023. 13:04

Medicinske sestre i tehničari Urgentnog hirurškog bloka UKC Ljubljana u srijedu će posjetiti Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Radna posjeta je predviđena u periodu od 9 do 12 časova.

„Naši gosti su izrazili želju da posjete tim Centra urgentne medicine, svoje kolege, koje su upoznali prilikom projekta implementacije mančesterskog trijažnog sistema. Dolaze u pravo vrijeme, jer je započela  adaptacija prostora Centra urgentne medicine u skladu sa preporukama, kako bi se kreirao prostor u kojem ćemo dodatno unaprijediti trijažu pacijenata. U posjetu nam dolazi 40 medicinskih sestara i tehničara, koji će tokom trodnevnog boravka iskoristiti priliku da opet posjete Banjaluku i njenu okolinu“, saopšteno je iz UKC-a Republike Srpske.

Kako kažu, veze koje se uspostavljaju tokom edukacije medicinskog kadra su jake, tu su da jedni drugima „uskoče“ i nakon zvanične edukacije, tu su da razmijene informacije, pruže pomoć kada se radi o nekom komplikovanom pacijentu, problemima s kojima se susreću tokom uvođenja novih procedura... jednom rječju tu su jedni za druge jer se bave onim najvažnijim – ljudskim životima.

„Kao što vam je poznato, tokom prethodnog vremenskog perioda, poslovodstvo UKC Republike Srpske na čelu sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem je donijelo niz strateških odluka s ciljem pružanja što kvalitetnijeg zbrinjavanja pacijenata. Jedna od oblasti na kojoj kontuirano radimo jeste osnaživanje sestrinstva i unapređenje različitih područja sestrinske prakse“, podsjećaju iz UKC-a Republike Srpske.

Prvo su se fokusirali na jednu od najkomplikovanijih oblasti sestrinstva - trijažu pacijenata,  koja se odvija u srcu UKC Republike Srpske, Centru urgentne medicine, u kojem je hitna medicinska pomoć dostupna tokom 24 časa 365 dana u godini. 

„Donošenje odluke tokom trijaže složen je i dinamičan proces. Odluke se donose u okruženju koje je osjetljivo na vrijeme, s ograničenim informacijama, za pacijente koji u većini slučajeva nemaju 'trenutnu' medicinsku dijagnozu. Ono što se mora imati na umu jeste da je hitan pacijent onaj koji zbog svog stanja zahtijeva pomoć u datom momentu, a ne u zakazanom terminu. U sklopu implementacije projekta zasnovanog na principima mančesterskog trijažnog sistema dosad je održano vise edukacija u više mjesta (Banja Luka, Ljubljana, Maribor...) sa ekspertima za oblasti trijaže iz UKC Ljubljana, sa kojim već godinama imamo odličnu saradnju“, navodi se u saopštenju iz UKC-a Srpske.


Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.