Direktor Fonda PIO Republike Srpske

Milić za ATV: Da nismo proveli penzionu reformu, penzijski sistem bi bio u daleko nepovoljnijem položaju

  • 19.09.2023. 21:23

Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske, najavio je susrete direktora penzijskih fondova iz zemalja regiona, koji će se održati u Bečićima i Budvi, a na susrete dolaze i predstavnici austrijskog penzionog fonda.

Glavna tema ove godine jeste ko najduže radi i ko najstariji odlazi u penziju, da se vidi sa koliko prosječno godina staža se ostavruje pravo na starosnu i invalidsku penziju, od Slovenije do Sjeverne Makedonije.

„Kada govorimo o prosječnim godinama starosti i ostvarivanju prava na starosnu penziju u Republici Srpskoj, sada smo na 63 godine starosti i to je jedan od efekata provedene reforme penzijskog sistema. Da nismo proveli reformu i usvojili zakon o penzijsko-invalidskom sistemu, koji je u primjeni od 1.1.2012. godine, mi sasvim sigurno ne bismo danas govorili o cirka 280.000 korisnika prava i preko 332.000 osiguranika nego  bi govorili možda o 340.000 do 350.000 korisnika prava i možda  ovih 332.000 osiguranika i time bi penzijski sistem Republike Srpske bio u daleko nepovoljnijem položaju“, izjavio je Milić gostujući u Temi dana ATV-a.

On je rekao da je u toku takozvani prelazni period do 2023. godine kada će se u potpunosti izjednačiti uslovi i za žene i za muškarce u pogledu godina života, odnosno starosti.

„Naglašavam da žene mogu da odu u penziju i sa 35 godina staža i 58 godina života u ovoj 2023. godini. Osim toga, svaki osiguranik ženskog pola, odnosno majka, ukoliko želi da ostvari prijevremenu penziju, može da se prilikom podnošenja zahtjeva izjasni koliko ima djece, i za taj broj se umanjuje potreban broj godina radnog staža“, naveo je Milić.

Gostovanje Mladena Milića u Temi dana možete pogledati u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina