PU Doboj

Mrtvi pijani upravljali vozilima: Za četiri dana privedeno 16 osoba

  • Izvor: ATV
  • 25.08.2021. 15:50

Za četiri dana lišeno slobode 16 lica koji su u stanju teškog pijanstva upravljala vozilom.

Policijska uprava Doboj je u periodu od 20. do 23.08.2021. godine, realizovala  republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, a navedene aktivnosti su organizovane u sklopu kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom  „Vozi oprezno putuj bezbjedno“.

 Za četiri dana ukupno je kontrolisano 1.600  učesnika u saobraćaju od kojih je 1.284 alkotestirano. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sanksionisano je 136 vozača i svi su isključeni iz saobraćaja. Od toga kod četiri vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0, 01 do 0, 30 g/kg, kod 73 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0,31 do 0, 80 g/kg a kod 43 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0, 81 do 1, 50 g/kg. Kod 11 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od preko  1, 51  g/kg a kod pet vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od preko 2, 00 g/kg i navedena lica su lišena slobode do otrežnjenja (16). 

Četiri vozača su odbila da se podvrgnu testiranju na prisustvo opojnih droga u organizmu i isti su sankcionisani.

Tokom navedena četiri dana izdat je i  91 prekršajni nalog zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa tokom vožnje, 78 zbog nepropisnog prevoženja djece i nekorištenja auto-sjedalice, 8 vozača je sankcionisano zbog upravanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 5 vozača zbog isteka potvrde o registraciji ili zbog upravljanja neregistrovanim vozilom i dr.

Prilikom provođenja navedene  akcije lišena su slobode i dva pješaka. Policijski službenici su u Brodu izvršili alkotestiranje pješaka prilikom čega je kod istog utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 2, 80 g/kg  i jednog pješaka iz Modriče kod koga je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 1, 83 g/kg.

Tokom provođenja navedene akcije kod lica iz Stanara je utvrđeno najviše prisustvo alkohola u organizmu i to od 3, 28 g/kg .


Tagovi: