Sastanak u Ministarstvu zdravlja

Nisu ugrožene funkcije od značaja za rad IZIS-a, poznato kada će biti potpuno u funkciji

  • 04.01.2024. 15:21

U narednih 15-ak dana biće završene sve preporučene dodatne provjere i Integrisani zdravstveni informacioni sistem biće potpuno pušten u funkciju, očekuju u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Nisu ugrožene funkcije od značaja za kontinuitet rada Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) te je izvršena efektna prevencija negativnog uticaja na druge sisteme u FZO. Ovo je zaključeno na sastanku ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejana Kusturića u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite sa predstavnicima nadležnih institucija iz oblasti bezbjednosti IKT sistema i predsjednicima aktiva direktora zdravstvenih ustanova.

Kako su izložili, drugi informacioni sistemi koji se nalaze u Fondu zdravstvenog osiguranja nisu bili meta napada, kao ni ostali sistemi koji su u upotrebi u zdravstvenom sektoru.

Direktor FZO objasnio hoće li osiguranici imati zaštitu nakon napada na IZIS

Direktor FZO objasnio hoće li osiguranici imati zaštitu nakon napada na IZIS

Sastanak je održan u cilju predstavljanja trenutnog stanja funkcionalnosti Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) i preduzetih aktivnosti nakon međunarodnog hakerskog napada na jedan njegov dio. 

Tim Fonda zdravstvenog osiguranja je izložio genezu problema, preduzete mjere zaštite i plan oporavka sistema. Ocjena stručnjaka iz oblasti sajber bezbjednosti je da je IZIS zaštićen najboljim tehnološkim rješenjima koja se mogu naći na tržištu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

S obzirom na to da je IZIS implementiran u sve nivoe zdravstvene zaštite, predložena je dinamika funkcionalnog puštanja u rad po institucijama zdravstvenog sistema, a u skladu sa propisanim procedurama za reagovanje u vanrednim situacijama i obezbjeđenje kontinuiteta poslovanja. 

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja je istaknuto da je baza podataka IZIS-a sačuvana, ali će Fond zajedno sa održavaocima sistema postepeno „podizati“ dijelove sistema, kako bi bili sigurni da neće doći do dodatnih problema. Iz Fonda očekuju da će u narednih 15-ak dana biti završene sve preporučene dodatne provjere i sistem potpuno pušten u funkciju. 

Tokom sastanka je konstatovano i da je najvažnije da pacijenti što manje trpe zbog posljedica ovog napada i da su zajednički preduzeti svi koraci da se u skladu sa instrukcijama Fonda u zdravstvenim ustanovama u kontinuitetu pruža zdravstvena zaštita. Kako je istaknuto, zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove osposobljeni su da prevazilaze trenutne probleme i odgovorno obavljaju svoj posao u svim izazovnim situacijama, uključujući i ovu. 

FZO Republike Srpske: Hakeri napali IZIS

FZO Republike Srpske: Hakeri napali IZIS

Tokom sastanak, a na osnovu informacija stručnjaka iz oblasti informacione bezbjednosti, istaknuto je da sajber napadi predstavljaju svakodnevnicu sa kojom se suočavaju mnoge zemlje u svijetu. 

„Napadi kriminalnih grupa, odnosno pokušaji probijanja zaštite korištenjem tehnika hakovanja veb aplikacija, upotrebe malicioznih softvera, uključujući tzv. ransomvere i iskorištavanjem ranjivosti predstavljaju jedan od najvećih izazova digitalizacije. Po zvaničnim izvještajima iz oblasti sajber bezbjednosti, primarne mete napada ransomvera predstavljaju, između ostalih, zdravstvene institucije, a slijede ih institucije finansijskog i energetskog sektora“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske još jednom ističu i da izlaženje u javnost sa bilo kakvim nepotpunim i neprovjerenim informacijama u vezi sa posljedicama ovog napada može samo doprinijeti konfuziji i eventualnom nerazumijevanju između pacijenata i zdravstvenih profesionalaca i nepotrebno im dodatno otežati rad.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.