SPC

Ovog pravoslavnog monaha nikada niste vidjeli, rijedak čin koji ne govori

  • 07.11.2023. 11:21

U srcu pravoslavnog monaštva, među gustim šumama i planinskim vrhovima, nalaze se Shi monasi, čuvari drevnih duhovnih tradicija i blagoslovene tišine.

Njihov izgled je skroman i asketski - odjeveni su u jednostavne halje i pokriveni kapuljačama, odražavajući svoju posvećenost jednostavnom životu. Krajnji cilj monaha jeste čin velike shime, onaj koji teži da dostigne ovo stanje obično se bori dugi niz godina u monaškom životu., i često se ne dodjeljuje do samog kraja života monaha. Oni koji dostignu to stanje obično provedu ostatak svog života u potpunoj izolaciji i tihovanju u okviru manastira ili posebno pripremljenom skitu ili isposnici, gdje niko ne može ući čak ni da se pomoli. 

Njih ćete rijetko vidjeti na ulici, a iako ih vidite, uvijek će biti pokrivene glave.


Pravoslavno monaštvo je podijeljeno na tri stepena: rasofor, mala shima i velika shima.Rasofor (rasa je crni ogrtač sa širokim rukavima) je početnički stupanj monaštva. Maloshimnik (shima - "anđeoski lik“) je drugi stupanj monaštva. Odežda maloshimnika sastoji se od mantije. Pri uzimanju male shime monah na leđima nosi izvezeni kvadratni oblik platna koji ga podsjeća na date zavjete. Velikoshimnik ili shimonah je treći stupanj monaštva. Monah koji je uzeo veliku shimu zove se Velikoshimnik ili pustinjak, on je potpuno otuđen od svijeta. Rukopoloženje ili postriženje monaha u veliku shimu obavlja se svečano i duže nego u malu. Monah velike shimedobija haljinu koja se zove analav, dok monah svakodnevno nosi krst u oponašanju Hrista. To se nosi oko vrata i na kraju doseže do zglobova. Umjesto kamilavke sa velom monahu velike shime se daje kapuljača na kojoj je izvezeno pet krstova, i to jedan na čelu, jedan na leđima između ramena, jedan niže na leđima, i po jedan na svakom krilu vela. Obično žive odvojeno od ostalog bratstva, ne učestvuju u bilo kojoj poslušnosti, osim službe i liturgije. Gotovo uopšte ne pričaju i kriju svoje lice kad su među drugim ljudima. Velikoshimnik je isključen od rukovodstva eparhije, monasi sveštenici su oslobođeni svih dažbina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.