Njegova svetost

Patrijarh Porfirije: I onima koji nas mrze recimo "Hristos Vaskrse"

  • Izvor: SRNA
  • 06.05.2024. 08:53

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je vjernom narodu da zagrle i oproste jedni drugima, te poželio da praštaju, a onima koji ih mrze da pjevaju pjesmu o Hristovom vaskrsenju.

Patrijarh srpski je na Pashalnoj večernjoj službi - večernjoj ljubavi u Hramu Svetog Save na Vračaru, kojoj su prisustvovali i veterani sa Košara i Paštrika, rekao da su oni mogli da budu istinski borci jer su prožeti vjerom u Hrista i vaskrsenje Hristovo.

"Zato su mogli da budu istinski borci, onakvi kakvi su oduvijek bili srpski borci, jaki, neustrašivi u borbama, ali kad prestanu borbe i ratovi milosrdni, spremni na praštanje, na ljubav i na ruku prema svakom čovjeku, ruku pomirenja, ruku zagrljaja“, poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je naglasio da su takvi uvijek bili oni koji su razumjeli riječ Hristovu da nema ništa veće nego položiti svoj život za bližnje svoje, baš onako kao je i sam Gospod učinio za svakog čovjeka i jedanput za svagda odredio da, bez obzira na to šta sve može postojati u međusobnim odnosima među ljudima, na kraju se vjerom u vaskrsenje Hristovo treba truditi da ta ljubav prema Hristu i vjera u odnosu na njega učini baš kao što se čuje u pjesmama i šta će se slušati ovih dana vaskrsenja Hristovog.

"Zagrlimo jedni druge! Oprostimo jedni drugima! Recimo i onima koji nas mrze: Hristos vaskrse! I njih zagrlimo jer se jedino tako saraspinjemo sa Hristom, umiremo sa Njim, ali i ono što je najvažnije – savaskrsavamo zajedno sa Njim već ovdje i sada“, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naveo da se pobjeda života nad smrću, pravde nad nepravdom, istine nad laži, doživljava ne kao nešto što će tek doći i što je izvan ljudi, nego kao opipljiva realnost u kojoj učestvuju ovdje i sada, ne po svojoj vrlini i po svojim snagama, nego po daru vaskrslog Hrista, objavljeno je na sajtu SPC.

"Da ste svi blagosloveni, da Bog da svima dobro zdravlje, dug život, međusobnu ljubav i razumijevanje, to je najvažnije. Zagrlimo jedni druge, oprostimo jedni drugima vaskrsenjem Hristovim i pjevajmo praštajući i onima koji nas mrze pesmu: 'Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt razruši i onima koji su u grobovima život darova! Hristos vaskrse'“, poručio je patrijarh Porfirije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.