Ljubljana

Pedijatar endokrinolog iz Srpske među finalistima za medicinskog oskara

  • Izvor: SRNA
  • 10.02.2024. 20:20

Pedijatar endokrinolog na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Gordana Bukara Radujković našla se među finalistima 10. Internacionalnog medicinskog Oskara, a nagrade će svečano biti dodjeljene 7. marta u Ljubljani.

Bukara Radujković uvrstila se među finaliste u oblasti pedijatrije sa prijavljenim člankom "Dokazi o povećanju incidencije dijabetesa tipa jedan i ketoacidoze među djecom u Republici Srpskoj u periodu 2017-2022 sa posebnim fokusom na godine globalne pandemije kovida 19".

Ovaj članak objavljen je u naučnom časopisu "Granice u javnom zdravlju", saopštili su organizatori.

Na konkurs su ove godine stigle 242 prijave iz Austrije, Republike Srpske/BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.


Ukrali više od 130 tona piletine

Ukrali više od 130 tona piletine

Visokim kriterijumima za nominacije za nagradu Internacionalni medicinski Oskar odgovorilo je 148 prijava.

Na konkursu se već desetu godinu nagrađuje izvrsna naučnoistraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta iz država srednje i jugoistočne Еvrope.

Bukara Radujković je predsjednik Udruženja "Odrasli za djecu" na čiju inicijativu je 2012. godine održano donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, za kupovinu insulinskih pumpi za djecu oboljelu od dijabetesa u Srpskoj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.