Krupa na Vrbasu

Podno Manjače uzgajaju šampione: Anđelići stvorili raj za šarplanince

  • Izvor: Glas Srpske
  • 19.03.2024. 19:51

Šarplaninci su veoma odani psi, izuzetne hrabrosti, koji bez greške “obavljaju svoj posao” čuvanja stada ili domaćinstva, spremni da se suprotstave i mnogo jačem protivniku. Iako je riječ o borbenoj pasmini, nikada ne bi nekoga povrijedili, a svoj život bi dali da zaštite dijete.

Ovako opisuju svoje ljubimce braća Petar i Goran Anđelić iz pitomog sela Krupa na Vrbasu, podno Manjače. U ovom bajkovitom mjestu vrijedna braća već sedam godina uz mnogo požrtvovanosti i ljubavi druguju sa šarplanincima. Njihovo prostrano imanje postalo je pravi raj za ove planinske ponosne grdosije, među kojima su i neki okićeni šampionskim titulama, piše Glas Srpske.

Daleko od gradske vreve i užurbanosti Anđelići i njihovi psi žive u skladu sa prirodom, šetajući po planinskim proplancima i istražujući šumske puteljke. U tome ih ne mogu spriječiti ni duboki snjegovi, ni debele zime. Naprotiv! Prema riječima mladih vlasnika, ovi kraljevi među ovčarskim psima uživaju valjajući se i trčeći po snijegu. Tada su najbolje raspoloženi.

"Zbog svoje veličine mogu da izgledaju zastrašujuće i spremni su da izađu na megdan vuku ili medvjedu, ali su, s druge strane, pitomi i umiljati prema vlasniku. Snijegu se raduju poput djece. Svaki dan proveden sa njima je prilika za neko novo otkriće, novu avanturu“, kažu braća.

Hoće li električni automobili uskoro biti jeftiniji od klasičnih?

Hoće li električni automobili uskoro biti jeftiniji od klasičnih?

Da su ovako željeli da provode vrijeme, Petar i Goran su znali još od malih nogu. Spajajući dječačku ljubav prema psima, ali i strast za takmičenjem, ovi mladići su postali prepoznatljivi kao vrsni uzgajivači šarplaninaca ne samo u banjalučkoj regiji nego i šire. Za uzgoj ove vrste odlučili su se zbog njihove plemenitosti, ali i predanosti vlasniku.

"Ne zahtijevaju previše pažnje u odgoju, ali im je potrebno prostranstvo, čega ovdje ne manjka. Šarplaninac je skroman pas u svakom pogledu, pa i prilikom ishrane, ne jede mnogo u poređenju sa svojom veličinom, ali je zato darovit kad su ljubav i odanost u pitanju“, objasnio je Petar Anđelić.

Prema Petrovim riječima, uzgajanje šarplaninaca nije samo hobi već mnogo više od toga. Naglašava da ovi moćni psi nisu samo njihovi ljubimci već i prijatelji u mnogim avanturama.

"To je za nas način života. Kada sam prvi put vidio ove pse, znao sam da ću ljubav i utočište pružiti bar jednom od njih, a sada, evo, našim imanjem defiluje čak šest šarplaninaca i jedan tornjak“, kaže ponosno Petar ne skidajući pogled sa svojih četvoronožnih prijatelja.

Za ovu hranu mnogi misle da je posna, a zapravo nije

Za ovu hranu mnogi misle da je posna, a zapravo nije

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak dodaje da su snaga, hrabrost i vjernost šarplaninaca nevjerovatni.

"Čuvar je po instinktu, pa mu nije potrebna klasična dresura. Veoma su odani svom vlasniku, ali su nepovjerljivi prema strancima. Miran i dobroćudan pas, po potrebi može da bude oštar. Zna šta mu je povjereno na čuvanje i neće dozvoliti da neko uđe na posjed“, kaže Petar i dodaje da mu mnogo znači podrška njegovog dvije godine mlađeg brata Gorana.

Tokom dugogodišnjeg uzgoja ove rase Anđelići su stekli dragocjeno iskustvo, koje rado dijele sa drugima. Njihova briga i ljubav prema psima inspirisale su mnoge da brinu o životinjama sa istom pažnjom kao što to čine ova braća, poznata po gostoljubivosti i srdačnosti. Priliku da ga ugoste na njihovom imanju imao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, kojem su Anđelići darovali mladunče tornjaka. Prema ljepoti njihovih pasa nisu ostali ravnodušni ni posjetioci brojnih izložbi.

"Takmičenja su prilika da pokažemo svijetu koliko su naši psi posebni“, kaže uglas ovaj dinamični duo.

Preminuo zatvorenik - sumnja se da je silovan

Preminuo zatvorenik - sumnja se da je silovan

I njihovi rezultati govore sami za sebe, redovno osvajaju prva mjesta na ovim nadmetanjima.

"Na takmičenjima predstavljamo ljepotu, građu i spremnost naših pasa, ali, ipak, ono što sve opčini jeste povezanost čovjeka i životinje“, ispričao je Petar.

Petar i Goran ponosno ističu da je jedna od ženki iz njihovog uzgoja bila šampion BiH i Srbije u ljepoti. Na specijalizovanoj izložbi u Temerinu osvojili su prvo mjesto sa štenetom i postali vlasnici titule “najljepša beba”. Takođe, prvo mjesto tada je pripalo i ženki veteranki.

Međutim, za ove mladiće najvažnija nagrada nije trofej ili plasman na takmičenju, već osjećaj povezanosti sa svojim ljubimcima.

"Ljubav i odanost prema životinjama nas čini boljim ljudima, a vrijeme provedeno sa njima nema cijenu. Pažnja koju im svakodnevno nesebično poklanjamo višestruko nam se vrati“, kaže Petar Anđelić.

I dok sunce obasjava prostrane livade i zelene padine, Petar i Goran vrijedno treniraju svoje krznene ljubimce pripremajući ih za nove avanture i nove medalje.

Klub “Krajina”

Petar i Goran Anđelić naglašavaju da članstvo u Šarplaninac klubu “Krajina” ima posebnu važnost za njih.

"Od predsjednika ovog kluba Duška Kuzmanovića dobio sam prvog šarplaninca. Neizmjerno sam mu zahvalan na podršci, jer danas ne bismo bili to što jesmo da nismo upijali njegove savjete“, kazao je Petar Anđelić i dodao da Kuzmanović nesebično dijeli svoja iskustva i znanja sa mlađim odgajivačima.

Manastir

Braća Anđelić kažu da život u Krupi na Vrbasu ima mnogo prednosti.

Da je prema ovom mjestu priroda bila mnogo izdašna, prepoznali su i u Svjetskoj turističkoj organizaciji, koja je Krupu na Vrbasu uvrstila na listu najboljih turističkih sela.

"Svi koji posjete slapove Krupe budu oduševljeni prizorom. Bistra rijeka, mlinovi koji se još ne predaju zubu vremena, drveni mostići i huk vode nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U ovoj prirodi često uživaju i naši psi, sa kojima šetamo do izvora Krupe“, rekao je Petar.

Nadomak čuvenih slapova, gdje vikendom hrle turisti, ali i drugi ljubitelji prirode, posjetioce manastira Krupa dočekuju nestvarna tišina i mir. Osjećajući povezanost i zahvalnost prema ovom svetom mjestu, braća Anđelić su odlučila da manastiru daruju jedno kuče.

"Željeli smo da obradujemo našeg velikog duhovnika oca Savu, ali i sve koji posjete manastir. Srećni smo što je naš šarplaninac mnogim vjernicima, a posebno dječici, donio obilje radosti“, kazao je Petar.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.