Vjerovanja na Mitrovdan

Pogledajte u nebo, kakvo vrijeme bude danas takva će biti zima

  • Izvor: Kurir
  • 08.11.2023. 07:45

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas 8. novembra proslavljaju praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Mitrovdan je jedan od praznika za koji se vezuje mnoštvo narodnih običaja. 

Jedan od njih je i "predskazanje" prema vremenu - ako sutra bude kiše ili mraza, očekuje nas duga i hladna zima sa mnogo snijega!

Pošto se ove godine proslavlja u srijedu, post na Mitrovdan je obavezan. Takođe, postoji i vjerovanje da bi na ovaj praznik, baš kao i na Božić, trebalo da budete kod kuće, izuzev ako ste pozvani na slavu. Otuda staro vjerovanje da ako mitrovdansku noć provedete van kuće, cijele godine ćete spavati van doma i potucati se po tuđim kućama.

Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvijek istog datuma, odnosno 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru i obilježen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom.

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem vijeku naše ere, za vrijeme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo.

Koja je greška proslavljanja krsne slave van svog doma?

Koja je greška proslavljanja krsne slave van svog doma?

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gdje je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mjestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Ovaj dan je poznat, kako se vjerovalo, i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negdje prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sljedeće godine.

Tako je i nastala krilatica: Mitrovdanak - hajdučki rastanak, Đurđevdanak - hajdučki sastanak.

Ovo su četiri najmoćnija znaka horoskopa

Ovo su četiri najmoćnija znaka horoskopa

U Srbiji postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu djecu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cijele godine biti nestašna. Takođe, mještani u Šumadiji na Mitrovdan odavnina u svaki ugao sobe stavljaju oblutak (kamen) da ih brani od miševa. Žene na ovaj dan ne diraju vreteno, češljeve i makaze.

Postoji i vjerovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: