Praznici prošli

Pojeftinili prasići u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 20.01.2024. 19:11

Cijena prasadi po kilogramu žive vage za prazničnu trpezu iznosila je 12, a ponegdje je dostizala i 17 KM. S obzirom da su praznici prošli, a samim tim pada i potrošnja, uzgajivači svinja najavljuju i niže cijene.

Uskoro bi se prase moglo kupiti za 9 do 10 maraka. 

"Očekujemo da će poslije Svetog Jovana i ovdje u Semberiji ta cijena biti takva negdje, a već februar, mart mjesec, šta nas dalje čeka, to je blago reći nezahvalno. Jer znamo da je cijena u okruženju velika. Srbija, Hrvatska, ЕU, i dalje je visoka cijena i prasadi i tovnih svinja", kaže Slobodan Petrić, uzgajivač svinja iz Donjeg Magnojevića kod Bijeljine.

Stočni fond u Semberiji još se oporavlja i od Afričke svinjske kuge. U pomoć im je priteklo i resorno ministarstvo, a do sada je isplaćeno 15, od ukupno 23 miliona KM za saniranje štete, što iznosi 70% od ukupnog iznosa. Sada je bitno i da se zanovi stočni fond, kako proizvođači ne bi ostali bez egzistencije. 

"To će se gledati u što kraćem roku da se uplati. Problem je još veći od svega toga što ti ljudi ne mogu da ubace još svinje u svoje štale", ističe Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“.  

Tokom prošle godine u Semberiji je eutanazirano 40.000 svinja što je velika brojka i za Republiku Srpsku, a posebno za Semberiju. Resorni ministar Savo Minić je najavio da će kompletan iznos naknade štete od Afričke kuge svinja biti isplaćen do kraja januara. Što se tiče zanavljanja stočarskog fonda, Vlada će u tom procesu učestvovati sa 70 odsto. 

Pratite nas i putem Vibera