MUP Republike Srpske 

Povjerenici i psiholozi će pružati pomoć policijskim službenicima 

  • 24.10.2018. 19:26

MUP RS dobiće novu organizacionu jedinicu koja će policijskim službenicima pružati psihološku pomoć i podršku. Činiće je policijski povjerenici koji su ujedno i policajci ali i nekoliko psihologa. Tim je već formiran i ubrzo bi trebalo da počne sa radom, kažu u MUP-u. 

Povjerenici će biti policijski službenici koji su uspješno prošli određene obuke iz socijalnih vještina, imaju izražene komunikativne sposobnosti, ali i uživaju određen ugled i povjerenje svojih kolega. Biće ih 10, odnosno po jedan za svaku policijsku upravu u Srpskoj. Osim njih u timu će biti i pet psihologa. 

“Ono što je jako bitno je odnos policijskog povjerenika i policijskog službenika koji se obrati putem telefona ili imejla, koji će biti dostupni svim policijskim službenicima, jako je bitno da postoji određeni odnos povjerenja.
Ukoliko policijski povjerenik kroz konsultacije sa psihologom procijeni da je potrebno uključiti psihologa u tom slučaju policijskom službeniku biće dostupan i psiholog," rekla je Nevena Rakić, iz MUP-a RS.

Na ideju da se formira ova jedinica došlo se jer su policjaci često izloženi stresnim situacijama koje mogu uticati na fizičko ali i mentalno zdravlje, kažu u MUP-u Srpske. U ovoj ideji podržao ih je i Sindikat. 

Neophodno je kažu u Sindikatu da postoje ljudi kojima se policijski službenici mogu obratiti u svakom trenutku. Posebno jer je oko 70 odsto pripadnika MUP-a Srpske učestvovalo  u ratu, a 12 odsto je u ratu i ranjeno. Takođe, veliki je broj policajaca koji su zadobili i povrede na radu, a posebno zabrinjava i to što je u protekle tri godine šest policajaca izvršilo samoubistvo," kažu iz Sindikata MUP-a RS.

"Mi smo kao sindikat pratili određene parametre tako da mogu da kažem da je u protekle tri godine naših pripadnika preko 350 imalo povrede na radu, a takođe u tri protekle godine od 2014. do 2017. njih 72 je umrlo," rekla je Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS. 

Policijski služenici pomoć mogu potražiti i kada je riječ o probemima na poslu, ali i kada se radi o privatnim, koji se mogu odraziti na sam posao. O tome sa kakvim se situacijama i prizorima susreću, policajci nisu htjeli da govore. Međutim, u razgovoru mimo kamere kažu da je ovako nešto i te kako potrebno.