Patrijarh Porfirije uputio saučešće

Preminuo patrijarh Neofit: "Veliki gubitak za pravoslavlje“

  • Izvor: SRNA
  • 15.03.2024. 21:07

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uputio je saučešće povodom upokojenja patrijarha bugarskog Neofita, poručivši da je njegov odlazak veliki gubitak ne samo za Bugarsku crkvu, već za cijelo pravoslavlje.

Patrijarh Porfirije je naveo da je životni put blaženopočivšeg patrijarha Neofita bio "svojevrsno pravilo vjere u svakodnevici zajedničkih duhovnih i društvenih izazova".

"Kao hristoljubivi i hristonosni prvosveštenik mudro je upravljao brodom povjerene mu pomjesne Crkve Bugarske, u nadi da će se ovaj nemirni svet konačno dati privesti mirnoj luci Carstva Božjeg. Zbog toga njegovo upokojenje smatramo velikim gubitkom ne samo za Bugarsku crkvu, već i za cijelo pravoslavlje", poručio je patrijarh srpski.

Koliko vrijedi ordenje ukradeno iz Palate

Koliko vrijedi ordenje ukradeno iz Palate "Srbija"

On je naglasio da "očinska ljubav i čovjekoljublje koji su odlikovali patrijarha Neofita uvjerava da će oni koji su ga poznavali, mada ophrvani tugom, uzvratiti molitvama za pokoj njegove duše".

"Njihovim molitvama u ovaj tužni dan i Crkva Srpska pridodaje svoje", naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Bugarske pravoslavne crkve Neofit preminuo je 13. maja u 79. godini poslije duge bolesti.

Kasijana Markićević (9) - teniski fenomen iz Banjaluke

Kasijana Markićević (9) - teniski fenomen iz Banjaluke

Posmrtni ostaci blaženopočivšeg Patrijarha bugarskog i mitropolita sofijskog Neofita izloženi su na poklonjenje u Patrijaršijskom sabornom hramu Svetog Aleksandra Nevskog, gdje će sutra u 9.30 časova biti služena Sveta zaupokojena liturgija sa opijelom.

Poslije bogosluženja, tijelo blaženopočivšeg patrijarha biće preneseno u Saborni hram Svete Nedjelje, gdje će biti obavljen čin sahrane.

U ime Srpske pravoslavne crkve u Liturgiji i opijelu molitveno učešće će uzeti preosvećeni episkopi timočki Ilarion i niški Arsenije, saopštila je SPC.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.