Bijeljina

Prevoz i hrana obezbijeđeni: Kod Lazića dnevnica 80 KM

  • Izvor: ATV
  • 15.06.2024. 19:44

Na porodičnom imanju porodice Lazić iz Golog brda kod Bijeljine plastenički krastavac proizvodi se već 18 godina. Danas su oni najveći proizvođači krastavca u Republici Srpskoj sa dva i po hektara površine na kojoj je zasijana ova kultura. Sezonom su zadovoljni, a ovih dana aktivno rade na sijanju i berbi krastavaca jer uzgajaju rane i kasne sorte. Iz godine u godinu inoviraju pa tako trenutno posjeduju i ogledna polja sa novim hibridima.

"Što se tiče hibrida koje koristimo, to su monolit i i probali smo malo sa frejzerom. Zadovoljni smo za sad. Što se tiče krastavca koji ide za preradu najviše se radi kibrija. Imamo i neke nove hibride koji još nisu dostupni u prodaji nego imamo sad ovdje trenutno ogledna polja pa vidjećemo do jeseni koji će se najbolje pokazati šta će sa toga biti naredne sezone", kaže Miodrag Lazić, proizvođač krastavca u Srpskoj.

Ramo Isak napravio pjesmu o sebi

Ramo Isak napravio pjesmu o sebi

Krajnja namjena krastavca proizvedenog na imanju Lazića različita je. Krastavac salatar prodaju trgovinskim lancima i pijacama, a proizvode i druge sorte koje kasnije koriste za preradu u svojim pogonima, kisele ga i prave različite vrste salata. Lazići redovno zapošljavaju i sezonske radnike. Samo na sijanju i berbi krastavca trenutno radi njih 15. Pohvalno je, kažu, da je sve više mladih koji se opredjeljuju za ovakvu vrstu posla.

"Dnevnica je 30,35 evra, 40 evra, zavisi od posla i pozicije na koju je radnik postavljen, a uglavnom to je nekih 30-ak evra. Naš prevoz, naša hrana i korektan odnos prema radnicima. Tako da, tradicionalno, imamo dječake i djevojčice studente koji tamo od 7. mjeseca pa do septembra su na našem poljoprivrednom gazdinstvu", kaže Lazić.

Momačka žurka uspješna: Mladoženja iz Banjaluke stajlingom iznenadio putnike

Momačka žurka uspješna: Mladoženja iz Banjaluke stajlingom iznenadio putnike

Problem proizvođačima krastavca predstavljao je nagli pad cijene, ali i na to su, kažu, navikli. Ovih dana njegova cijena je 60 feninga po kilogramu, ali kultura je to koja dostiže najveće oscilacije cijena pa tako već danas kilogram krastavca može iznositi jednu KM, dok sutra može pasti na 20 feninga, a nekada se takav obrt cijena desi u istom danu, kažu Lazići.

Pratite nas i putem Vibera