Mrkonjić Grad

Priča o igumaniji Stefaniji: Velika čast služiti u Manastiru Medna

  • Izvor: ATV
  • 10.05.2024. 12:22

Igumanija Stefanija sa samo 20 godina posvetila je život Hristu. Još kao dijete, osjećala je Božiju ljubav - znala je kakav život želi da živi. Rođena u Nikšiću, gradu Svetog Vasilija, svjetlost pravoslavne vjere prizivala ju je od malih nogu.

Nakon Grčke, Igumaniju put vodi u manastir Ćelije. Jedan san, bio je ključan za tu odluku.

Posebno mjesto u njenom srcu ima Italija. Tačnije, sunčana Kalabrija. Petnaest godina sama je obnavljala tamošnji hiljadu godina star grčko-pravoslavni manastir vaseljenske patrijaršije. Južna Italija nekada je bila Velika Grčka, zemlja otaca, mučenika, imala je i više od 43 hiljade manastira. 

Nije bilo lako, priznaje Igumanija - stanovnici je godinama nisu htjeli pozdraviti, a danas je počasni gost ovog mjesta. Kroz osmijeh priča, kada je stigla u Italiju jedino što je znala reći je "ćao“. Međutim, to je nije spriječilo da posluša volju Božiju i širi pravoslavnu vjeru.

Velika joj je čast služiti u Manastiru Medna u Mrkonjić gradu. On počiva na moštima Svetog Serafima igumana, Avakuma i Mardarija. Za iskopavanje i otkrivanje moštiju trojice monaha zaslužna je Petra Topić, kojoj su se još kao sedmogodišnjoj djevojčici, prvi put ukazali u snu. Prema njenim vizijama došli su iz Petro-pavlovog manastira kod Trebinja, a poslije su mučenički pogubljeni. Manastir je poznat po raznim čudima i iscjeljenjima.

Vjera, ljubav, mir i život u Hristu - čuvar manastira Medna svojim djelima služi kao pravi primjer svih ovih vrijednosti. Jer zaista, kako i sama kaže, ukoliko ljubimo i volimo bližnje svoje, Bog već živi u nama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: