Centar za socijalni rad

Profesionalnih hraniteljskih porodica nema dovoljno

  • Izvor: ATV
  • 24.01.2024. 08:06

Broj djece bez roditeljskog staranja prošle godine iznosio je 70, od toga, 58 je smješteno u hraniteljske porodice. Ostala djeca smještena su u Dom za djecu, a kolika je važnost postojanja profesionalnih hraniteljskih porodica u ATV Jutru govorila je Sanela Trivundža iz Centra za socijalni rad.

"Na evidenciji imamo oko 46 hraniteljskih porodica, od toga šest porodica se bavi specijalizovanim hraniteljstvom. To je hraniteljstvo za djecu sa poteškoćama u razvoju. Kada je u pitanju standardno hraniteljstvo, moramo reći da imamo daleko veći broj srodničkih hraniteljskih porodica, a daleko manji profesionalnih hraniteljskih porodica. Naša potreba je za profesionalnim. Srodničke hraniteljske porodice su one koje preuzmu brigu o članu porodice nakon smrti jednog ili oba roditelja. Oni se ne bave dalje profesionalnim hraniteljstvom, tj. da uzimaju drugu djecu koja se nađu u stanju potrebe", kaže Trivundža i ističe da je potrebna svakog Centra za socijalni rad više profesionalnih hraniteljskih porodica. U Banjaluci ih imaju oko 20, što je nedovoljno.

"U hraniteljske porodice se zbrinjavaju djeca bez roditeljskog staranja ili bez adekvatnog roditeljskog staranja. Radi se o djeci koja su zapuštena ili zanemarena. Tada se ta djeca izmiještaju iz svoje biološke porodice i zbrinjavaju se u hraniteljsku porodicu koja im pruža svu potrebnu brigu koja je potrebna za razvoj djeteta".

Djeca u hraniteljskoj porodici mogu da ostanu tokom redovnog školovanja ili najkasnije do 26. godine života. Hraniteljstvo se pokazalo kao bolja opcija od institucionalnog smještaja.

O detaljnoj proceduri potrebno je obratiti se Centru za socijalni rad.

"Zainteresovani pojedinci, bračni parovi ili vanbračni parovi mogu da se obrate Centru za socijalni rad gdje dobijaju smjernice, potrebnu dokumentaciju. Postoji set dokumentacija koja je potrebna da se pribavi. Osnovne stvari su da se radi o punoljetnim licima, da su poslovno sposobni, radno sposobni, da nisu kažnjavani, da imaju stambeni prostor u kojem mogu da prime dijete, ali najviše od svega da imaju humani motiv da se brinu o djetetu. Uloga Centra za socijalni rad je podrška. Obavezan dio svakog hranitelja je da prođe obuku gdje dobija osnovna znanja o djeci koja dolaze iz sistema socijalne zaštite. Prolaze program obuke koji im služi u daljem bavljenju hraniteljstvom", kaže Sanela Trivundža iz Centra za socijalni rad.

Centar za socijalni rad smješta djecu u hraniteljsku porodicu, zakonom je regulisana finansijska podrška za smještaj djeteta, postoji naknada za hraniteljski rad i imaju kontinuiranu stručnu podršku od strane tima centra za socijalni rad za sve vrijeme u kojem dijete boravi u hraniteljskoj porodici.

"U prosjeku su to ljudi srednjih godina. Najčešće hranitelji i jesu bračni parovi koji imaju biološku djecu, ali su imali želju da pomognu i drugoj djeci. To je najčešće. Ima i mlađih, ima i parova koji nemaju svoju biološku djecu, ali na hraniteljstvo gledaju kao na mogućnost da se pronađu u ulozi da steknu iskustvo i pruže ljubav djeci koja nisu njihova biološka djeca", kaže Trivundža.

Pratite nas i putem Vibera