Obratiti pažnju

Šta vam rade djeca? Ponovo opasan i glup trend na društvenim mrežama

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2023. 04:00

Na društvenim mrežama kruži nova opasnost: takozvani dio-izazov u kojem prije svega mladi stavljaju slike ili snimke na kojima se vidi kako se pretjerano prskaju dezodoransom.

Njemački institut za procenu rizika (BfR) upozorio je da je takva "igra" opasna po zdravlje, pa i život.

A "izazov" je prskanje dezodoransa na neki dio kože do apsolutne granice bola - ili čak udisanje.

"Mediji su u međuvremenu smrtne slučajeve mladih u Njemačkoj već doveli u vezu sa 'deo-izazovom'", naveo je BfR. Institut je upozorio da to niko ne treba da radi, bez obzira na godine.

Prvi obračun u novom rijalitiju Zadruga

Prvi obračun u novom rijalitiju Zadruga

Kada se dezodorans tako prska, u ekstremnim slučajevima temperatura na nekom delu kože može da padne na minus 30. Osim što boli, koža se teško oštećuje i može da izumre.

"Hladne opekotine su posebna vrsta promrzlina i pokazuju slične simptome kao 'klasične' opekotine."

Ako neka izuzetno hladna supstanca dođe u dodir s kožom, voda u ćelijama se smrzava. Stvaraju se kristali leda koji mijenjaju strukturu proteina i oni više ne mogu da funkcionišu, objasnili su stručnjaci.

Nevrijeme se približava Banjaluci: Pratite uživo kretanje

Nevrijeme se približava Banjaluci: Pratite uživo kretanje

"Receptori za bol u koži onda više ne reaguju, što znači da signal bola više ne može da se prenese do mozga, iako je koža masivno oštećena."

A "junačenje" na društvenim mrežama udisanjem dezodoransa može da izazove "trenutni gubitak svesti, zatajenje rada srca i disajnih organa". Moguća je smrt ili trajno oštećenje mozga.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: