SPC

Sutra je Tomindan: Еvo zašto se kaže da je Sveti Toma bio "nevjeran"

  • 18.10.2023. 19:27

Sutra je Tomindan, praznik koji proslavlja djela i lik jednog od 12 apostola Isusa Hrista, Svetog Tomu.

Sveti Toma je svetac koji je još od davnina bio miljenik u narodu, o čemu svjedoče i dan-danas često pominjani izrazi "nevjerni Toma" ili "Sveti Toma, sjedi doma".

Šta je to što je ovog sveca obilježilo kao "nevjernog" i zbog čega se preporčuje da se sjedi kod kuće za ovaj praznik, objašnjava etnolog Snežana Ašanin.

SPC sutra proslavlja Tomindan, ovo su običaji i vjerovanja

SPC sutra proslavlja Tomindan, ovo su običaji i vjerovanja

Sveti Toma je jedan od 12 Hristovih apostola. Uvijek se kaže: "Ne budi nevjerni Toma", zato što on nije vjerovao da je Hristos vaskrsao.

Rekao je da, dok on lično ne opipa njegove rane i ne stavi ruke među njegova rebra, neće vjervati u to da Isus nije mrtav. Međutim, osmog dana mu se Hristos pojavio i rekao "Je l' vjeruješ sada?" i rekao mu je da više ne bude nevjeran, već vjeran.

- Ta "etiketa" se brzo proširila u rječniku naroda, te i danas, za sve one koji se iščuđavaju i koji ne vjeruju u nešto dok se sami ne uvere, obično se prikačimo za taj izraz "nevjerni Toma" - objašnjava etnolog Snežana Ašanin.

Nakon ovoga, Toma je postao veliki vjernik i veliki propovednik hrišćanstva. Širio je hrišćanstvo svuda na Bliskom istoku, stizao je čak i do Indije, gdje je i nastradao.

- Kada su obe njegove sestre primile hrišćanstvo, njihovi muževi to nisu željeli da prihvate. Jedan od Tominih zetova mu se za to osvetio i tako je stradao Toma.

Atribut "nevjerni" se za Tomu vezuje i kada je u pitanju Majka Božja, čiji je bio veliki propovednik. Jedini od svih apostola nije prisustvovao njenoj sahrani. Nakon pogreba je došao i insistirao da se otvori grob, jer je toliko postao vjernik da je bio siguran da je neće naći u grobu, kao što ni Hristosa nisu našli.  Kada su otvorili grob, zaista je nije bila tamo, što potvrđuje saznanje o njenoj besmrtnosti, odnosno vaskrsenju.

U narodu se još kaže "Sveti Toma, sedi doma", a zašto?

Sveti Toma se računa kao prekretnica između jesenjeg i zimskog perioda. Za Svetog Tomu može i da padne snijeg, tačnije da započne zima.  Zato govoromo ovo, jer se misli na to da ljudi ne idu mnogo daleko od kuće, jer može biti nevremena. Dakle, više se govori u vidu brige za nečiju sigurnost - navodi sagovornica.

Svetog Tomu slave i kao krsnu slavu, ali slave ga i mnoge zanatlije, kako dalje Snežana objašnjava. 

Sveti Toma je za života bio jedan veoma vješt drvosječa, zato sve zanatlije koje se bave nekom obradom drveta obilježavaju ovog sveca. Ali, pored ovih zanatlija, vrlo rado ga i stočari obilježavaju, kao i zidari ili druge zanatlije. Ovo je svetac koji ima veliki ugled u narodu i veoma je cijenjen.

Pratite nas i putem Vibera