SPC

Sutra pravoslavni vjernici proslavljaju Spasovdan: Ovu molitvu treba izgovoriti

 • Izvor: Stil Kurir
 • 12.06.2024. 17:04

Spasovdan je praznik za koji se vjeruje da je jedan od najsrećnijih u godini, stoga je važno da ovaj dan izgovorite moćne riječi.

Spasovdan je praznik koji obiluje običajima koji se strogo poštuju. Ovaj veliki praznik pada tačno 40 dana nakon Vaskrsa, a obilježava pobjedu dobra nad zlom.

Po hrišćanskom vjerovanju, vaskrsenjem Gospod je pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio.

– Idite po svemu svijetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen – rekao je.

Da bi u tome uspjeli Hristos im je obećao Duha Utješitelja, i zapovijedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljudstvo spasavati u vjeri – odatle naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo – Uznesenje, tako se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Praznik simbolizuje i uzdizanje iz pepela, obnavljanje vjere i predstavlja najsrećniji dan jer, kako običaji nalažu, na Spasovdan sve treba započeti. Svaki novi poduhvat koji napravite na ovaj praznik, vjeruje se da će vas u njemu pratiti radost.

Na ovaj praznik izgovara se i molitva koja simbolizuje pobjedu nad lošom energijom i privlačenje dobrog – kroz misli, djela i odnos prema sebi i drugima.

Na Spasovdan se izgovara sljedeća molitva: „Sveti spase, spasi duše naše!“

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

 • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

 • 18:20 Čarolija Republike Srpske (ep.04)

  ''Čarolija Republike Srpske (ep.04)

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.