"Vode Srpske"

U mjere zaštite od poplava u Laktašima uloženo ukupno 4,9 miliona KM

  • Izvor: ATV
  • 23.01.2024. 12:25

Na području grada Laktaši je od velikih poplava u maju 2014. godine do danas investirano ukupno 4.935.579 KM sa PDV-om za mjere zaštite od poplava, objavljeno je na zvaničnoj stranici Javne ustanove "Vode Srpske".

Najznačajnije realizovane mjere u proteklom periodu su zaštita lijeve obale rijeke Vrbas - južni meander, izgradnja obaloutvrde na Vrbasu i sanacija dijela rijeke Turjanice u svrhu zaštite od poplava.

Finansijska sredstva za ove mjere obezbijedila je Vlada Republike Srpske iz Fonda solidarnosti Republike Srpske i putem kredita Еvropske investicione banke za projekat "Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj".

Iz Fonda solidarnosti Republike Srpske urađena je sanacija korita Mahovljanske rijeke, intervencija na uskim grlima u vrijednosti od 49.932,72 KM sa PDV-om, a za sanaciju dijela rijeke Turjanice u svrhu zaštite od poplava na području Klašnica izdvojeno je 248.194 KM sa PDV-om.

Sanirano je i ušće rijeke Turjanice u rijeku Vrbas, projekat vrijedan 13.373 KM sa PDV-om, dok je za izgradnju obaloutvrde na rijeci Vrbas izdvojeno je 323.431 KM sa PDV-om.

Projekat "Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj" (iz kredita Еvropske investicione banke) realizovana je za zaštitu lijeve obale rijeke Vrbas - južni meander u vrijednosti 4.288.647 KM sa PDV-om.

Iz sredstava "Vode Srpske" finansirana je izgradnja gornjeg stabilizacionog sloja na postojećoj obaloutvrdi rijeke Vrbas, Mjesna zajednica Trn, vrijednosti 12.000 KM sa PDV-om. 

Pratite nas i putem Vibera