Еpidemija u Hrvatskoj

U Srpskoj nema velikog kašlja, u Mostaru preminula beba

  • Izvor: RTRS
  • 27.10.2023. 19:53

U Republici Srpskoj do sada nije prijavljen nijedan slučaj velikog kašlja. Od komplikacije usljed ove zaraze u Mostaru je preminula dvomjesečna beba. Ova bolest poprimila je razmjere epidemije u Hrvatskoj. Ljekari kažu da je redovna vakcinacija najbolja zaštita.

Pertusis ili veliki kašalj je veoma zarazna bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Prenosi se kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju sedam do deset dana poslije infekcije.

Najbolja preventiva je redovna vakcinacija.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske za prošlu godinu, obuhvat vakcinacijom sa prvom dozom vakcine protiv ove bolesti je 93 odsto. Međutim, podaci o revakcinaciji nisu ohrabrujući, bar kada je riječ o gradu Banjaluka.

- Ono što nas zabrinjava je takozvana revakcinacija Pentaksin vakcinom protiv ovih oboljenja i što nam je taj postotak veoma nizak. Negdje oko 50 odsto. To je više nego malo. Vakcinacija je jedini način da mi tu bolest držimo na tome da nemamo problema sa njom - navela je Dijana Božić - Koščica, specijalista pedijatarije.

Prvi slučaj zaraze zabilježen je u Federaciji. Nakon deset dana liječenja u mostarskoj bolnici preminula je dvomjesečna beba.

- I pored svih mjera koje su kolege s klinike za pedijatriju poduzele, dijete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene probleme, i mogu vam reći da dijete nije bilo vakcinisano - istakao je Еniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

U Hrvatskoj epidemija velikog kašlja.

Najviše oboljelih je na području Zagreba, Splita i Dubrovnika.

Ljekari za širenje bolesti odgovornim smatraju roditelje.

- Nisu svjesni koliko je važno cijepiti dijete, baš u tom trenutku, u toj prvoj godini života. Vjerovatno postoje roditelji koji nisu svjesni da svako odlaganje bez nekakvog opravdanog razloga ustvari može dovesti do problema - pojasnila je Goranka Petrović, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ljekari kažu da bolest može da prođe bez posljedica, ali i da su moguće komplikacije koje mogu biti kobne. Savjetuju redovnu vakcinaciju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.