Nakon sjednice

Ustavni sud Srpske: Tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra nisu u skladu sa Ustavom

  • Izvor: ATV
  • 28.02.2024. 21:26

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Ustavni sud je usvojio odluku kojom je utvrdio da tačka IV Odluke o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj od 15. decembra 2022. godine nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da Odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno Ustavu Srpske.

Istom odlukom Ustavni sud je utvrdio da tačke II i IV Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o električnoj energiji.

Obrazlažući svoju odluku u ovom dijelu, Ustavni sud je saopštio da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Saopštenje Ustavnog suda Srpske pogledajte OVDJЕ.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.