Iz FBiH

"Verlab" jedini u BiH može da verifikuje medicinske uređaje

  • Izvor: ATV
  • 28.06.2023. 19:50

„Verlab“ je jedina laboratorija koja u BiH može da provjeri rad inkubatora za bebe, respiratora i ekg apararata. Posluje u drugome entitetu. Po svemu sudeći osnovan je bez saglasnosti u Republici Srpskoj.

Bivši direktor Instituta za metrologiju BiH Zijad Džemić samoinicijativno je odredio ko će u BiH imati pravo da ispituje medicinske uređaje. Direktor Verlaba je Almir Badnjević, inače bivši zaposlenik u Zavodu za metrologiju BiH. Kako saznajemo Džemić i Badnjević pokrenuli su zajednički biznis projekat „Mjeriteljstvo u medicini“. 

„Verlab je imenovan od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH da vrši verifikaciju medicinskih uređaja na području cijele Bosne i Hercegovine, te akreditovan od strane Instituta za akreditovanje BiH u skladu sa međunarodnim ISO 17020 standardom, kako bi rezultati bili međunarodno priznati“, navode iz Verlaba.

Ko u Republici Srpskoj provjerava ispravnost medicinskih uređaja?

Ko u Republici Srpskoj provjerava ispravnost medicinskih uređaja?

Republika Srpska nema laboratoriju koja može da ispita rad aparata koji život znače. Još više čudi, što u Republičkom zavodu za standardizaciju i metorlogiju, na čijem je čelu kadar Ujedinjene Srpske Simo Babić,  nisu saglasni da se ovo pitanje uredi na nivou Rpeublike Srpske. 

ATV je još ranije pisala da su u Zavodu odbili inicijativu Ministarstva zdravlja da se verifikacija uređaja poput inkubatora i respiratora vrši na nivou Republike Srpske. 

„Takve uređaje zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj nemaju potrebu da verifikuju. Za ispravnost ovih uređaja su odgovorni rukovodioci zdravstvenih ustanova, a za njihovu ispravnost jedino mogu garantovati proizvođači, ovlašteni serviseri i distributeri koje je proizvođač ovlastio za servis i održavanje istih“, rekli su u Zavodu za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske.

Afrička kuga svinja ne jenjava

Afrička kuga svinja ne jenjava

U Zavodu sve to pravdaju i tim da bi danas sutra nekome moglo da padne na pamet da se verifikuju frižideri, klima uređaji i slično. S druge strane, iz Verlaba već godinama vrše pritisak na zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj kako bi oni vršili mjerenja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.