Hercegovina

Vinogradari sa juga Srpske priželjkuju mraz

 • Izvor: ATV
 • 04.02.2023. 20:00

Blaga zima nije veliki problem za vinovu lozu na jugu Srpske, ipak stručnjaci kažu da bi valjalo malo mraza. Visoke temperature vjerovatno če izazvati raniju vegetaciju pa je i orezivanje u nekim vinogradima već krenulo.

„Zima je došla u zadnji čas i da sačuva biljku od ranog izbijanja rodnih pupova što je svakako kasnije preduslov da se normalno i prirodno vegetacija nastavi jer u ovim turbulentnim promjenama ne bi bilo poželjno da budu temperature kao što su bile u januaru ili decembru“, rekao je vinar i agronom Igor Dabić.

Prošlog mjesece je temperatura išla i do 20. podioka što nije poželjno. Hladnoća bi valjala zbog mogućih bolesti.

„Jedino indirektno može izazvati to da ostaci bolesti budu veći iduće godine jer ovakve temperature unište ostatke bolesti koji prezimljavaju“, ističe agronom Branko Anđelić.

Svi se u hercegovačkom vinogorju nadaju da se niz dobrih godina neće prekidati. Prošle godine je prinos bio solidan, ali je zato kvalitet iznad prosjeka.

„A i ako bude sada malo hladnije, loza trpi temperaturu do minus 20, tako da se ne nadamo ozbiljnim problem. Prethodne tri četiri su bile jedne od najboljih od kada se bavim vinarstvom nadamo se da će nastaviti trend“, rekao je vinar Aleksandar Berak. 

Južnjaci obećavaju da dobrog vina neće faliti.  Prvenstveno onog od autohtonih sorti žilavke i vranca.

I protekle nekolike zime na jugu Srpske bile su blage a vinogradarske godine bile su odlične pa se vinogradari nadaju da će takva biti i ova.

Tagovi:
 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Naša Srpska

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.