Vlada Srpske

Za obaveznu vakcinaciju u Srpskoj biće izdvojeno 4,38 miliona KM

  • Izvor: ATV
  • 08.02.2024. 13:51

Vlada Srpske prihvatila je Informaciju o planiranoj imunizaciji u 2024. godini u Republici Srpskoj i saglasna je da se finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 4.380.000 KM, doznače Institutu za javno zdravstvo za finansiranje obavezne imunizacije, u skladu sa procedurom dodjele granta.

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, riječ je o redovnim godišnjim sredstvima namijenjenim za  troškove nabavki imunoloških preparata, sa ciljem sprovođenja redovne obavezne imunizacije stanovništva predviđene zakonom. Ova sredstva se, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, obezbjeđuju u budžetu Republike.

Vlada se upoznala i sa informacijama o izvršenoj obaveznoj imunizaciji u Republici Srpskoj u proteklom periodu. Analizom dostavljenih podataka od strane zdravstvenih ustanova koje sprovode proces vakcinacije, kod većine vakcina uočeno je da je obuhvat vakcinacije u prvoj godini života (primovakcinacija) bio oko 90 odsto i više, a u revakcinaciji između 65 odsto i 76  odsto, što nije dovoljno za ostvarivanje kolektivnog imuniteta. 

Utvrđene izmjene Porodičnog zakona koje se odnose na raspolaganje dječijom štednjom

Utvrđene izmjene Porodičnog zakona koje se odnose na raspolaganje dječijom štednjom

„Uočen je značajan pad obuhvata u revakcinaciji kombinovanom DTaP-IPV-Hib vakcinom protiv difterije, tetanusa, pertusisa, dječije paralize i Haemophilus influenzae tip b što doprinosi povećanju boja djece koja nisu kompletno vakcinisana i samim tim su osjetljivija za obolijevanje. Kada je u pitanju MRP vakcina protiv morbila, rubele i parotitisa, obuhvat vakcinacijom prvom i drugom dozom vakcine je daleko od potrebnih 95 odsto i više za ostvarenje kolektivnog imuniteta u populaciji. Posmatrajući po godinama, bilježi se konstantan pad u obuhvatu vakcinacijom i revakcinacijom protiv morbila MRP vakcinom“, kažu u Vladi Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća da se dječije zarazne bolesti mogu efikasno spriječiti vakcinacijom, te da je izuzetno važno da se djeca redovno vakcinišu u skladu sa kalendarom obavezne vakcinacije, kao i da djeca koja možda nisu kompletno vakcinisana, što prije nadoknade propuštene doze vakcina. Vakcinacijom se stvara i kolektivni imunitet i čuva kako sam pojedinac, tako i drugi u njegovoj okolini.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)