Ogromna šteta

Afrička kuga mu ubila stotine svinja: To je bio naš život 40 godina

  • Izvor: 24sata.hr
  • 20.11.2023. 11:15

Afrička kuga svinja brojnim poljoprivrednicima u našem regionu nanijela je neizmjernu štetu od koje ni sami ne znaju kako da se oporave.

Jedan od njih je Vinkovčanin Alen Barić, kojem je ova bolest ubila stotine svinja i potpuno ispraznila farmu.

"Na našoj farmi eutanazirano je par stotina svinja, bolest je postojala. Svinje su počele ugibati svakim danom sve više, prvo je krenulo od gubitka apetita, bile su potištene, manje se kretale, cvilile su i padale, uši su postajale plave, a potom uginuće - takvo nešto još nismo vidjeli", kaže Barić za portal "24sata".

Dodaje da mu ova farma nije bila posao, već način života.

"To je bio naš način života, a ne posao jer kad imaš 40 godina i živiš s tim svaki dan, to više nije samo posao. Sve loše je počelo od korone, pa rata u Ukrajini, sad smo se nadali da će biti bolje kako bi riješili gubitke, a ovo je tačka koju nismo očekivali jer smo imali visoke nivoe sigurnosti", priča ovaj farmer.


Dvije kuće i pomoćni objekti za 32.000 KM

Dvije kuće i pomoćni objekti za 32.000 KM

Kaže da im na farmu niko nije dolazio, ali da uprkos tome nisu mogli da je sačuvaju.

"Bilo kakva pomoć države bi bila odlična, ali trenutno je nema. Slali smo nekoliko mejlova ministarki Mariji Vučković, ali nam nije ni odgovorila. Možda nemaju sluha, ali neka shvate da mi živimo od toga, nemamo dodatnih primanja. Danas nam je sve upitno. Volim taj posao koliko god on bio težak i neizvjestan, volio bih nastaviti raditi u normalnim okolnostima", priča Barić.

"Trenutno nam je to teško i psihički jer cijeli život smo to radili i jako je teško otići u farmu i vidjeti da nema ništa te znati da neće biti ni za deset dana. Nadam se da ćemo uspjeti psihički preživjeti i ostati normalni u svemu tome jer ne želim nikome da prođe ovo što mi prolazimo", zaključuje on.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.