Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Banjaluka

Arsić: Ugostitelji ne moraju više da zapošljavaju školovane radnike

  • Izvor: ATV
  • 23.10.2023. 08:17

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Banjaluka Žana Arsić kaže da je dosadašnji zakon stvarao probleme svim ugosisteljima jer je bilo obavezno da u restoranima i hotelima rade konobari sa završenom ugrostiteljskom školom.

"U ovo vrijeme kada je nedostatak radne snage, svi smo se snalazili kako da obezbijedimo ljude koji će raditi u tom sektoru. Normalno kada vam inspekcija dođe da oni štite interese države i zakone i traže dokaz da su vam radnici školovani. U nekom periodu se to nekako držalo po strani, vršili smo intervencije da se ne stvaraju problemi jer onda bi većina hotela i restorana u Republici Srpskoj morala da se zatvori jer ne bi imali radnike", kaže Arsić.

On je zahvalna nadležnom Ministarstvu turizma i trgovine koje im je izašlo u susret i razumjelo probleme u Republici SRpskoj što se tiče radne snage, tako da je taj član zakona prilagođen situaciji.

"Što se tiče zaposlenja u ugostiteljstvu, prošle godine u čitavoj Republici Srpskoj školu je završilo samo 65 konobara. Ove godine je upisano 16 konobara samo u Banjaluci, što je smiješno. Moramo nešto da uradimo da bi mlade ljude animirali da upisuju ugostiteljsku školu. Jedan konobar koji radi u restoranu, mora da ima puno znanja i što se tiče odnosa prema gostu i posluženju hrane", kaže Arsić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)