Upozorenje iz industrije čelika

"Bez jeftinog ruskog gasa Njemačkoj prijeti deindustrijalizacija"

  • 27.11.2023. 17:05

Njemačka se suočava sa prijetnjom rastuće deindustrijalizacije, upozorio je izvršni direktor kompanije "Salcgiter" Gunar Grebler.

Prema njegovim riječima, ako proizvođači materijala, neophodnih njemačkoj industriji, kao što su čelik ili hemikalije, napuste Njemačku zbog visokih cijena energenata, onda država "rizikuje da izgubi cijeli proizvodni lanac", piše "Fajnenšel tajms".

Otkriveno šta se priča u tajnim krugovima Zapada: Ode Ukrajina u istoriju?

Otkriveno šta se priča u tajnim krugovima Zapada: Ode Ukrajina u istoriju?

"Da sam slijedio primjer (njemačkih izvršnih direktora koji su izjavili da namjeravaju da investiraju u inostranstvu), mi bismo ovu zemlju deindustrijalizovali", rekao je Grebler.

"Fajnenšel tajms" navodi da se od prošle godine broj njemačkih industrijskih kompanija koje su spremne da investiraju u inostranstvu umjesto da proširuju proizvodnju u zemlji udvostručio sa 16 odsto na 32 odsto, što proizilazi iz najnovijeg istraživanja Njemačke trgovinske i industrijske komore. Oni ističu da je na rezultat ankete uticala zabrinutost za budućnost bez jeftinog ruskog gasa.

Mask spreman da učestvuje u obnovi Gaze:

Mask spreman da učestvuje u obnovi Gaze: "Hamas mora biti uništen"

Prelazak na zelenu energiju ne teče po planu

Ove primjedbe dolaze u teškom trenutku za njemačku industriju, jer je nekoliko velikih projekata vezanih za klimu, kao što su dugo očekivana ulaganja u željezničku infrastrukturu, dovedeno u sumnju nakon što je vlada zamrznula plaćanja iz fonda za klimu i transformaciju.

Zamrzavanje je uslijedilo nakon odluke najvišeg njemačkog suda da je 60 milijardi evra dodijeljeno fondu, dizajniranom da pomogne industriji dekarbonizacije, nezakonito. Groebler je potvrdio da je obezbjeđena milijarda evra subvencija koje su obećale lokalne vlasti za pomoć "Salcgiteru" da izgradi postrojenja koja mogu da rade i na gas i na čistiji vodonik, uprkos problemima oko klimatskog fonda. Kompanija planira da prvi od ovih pogona pokrene do 2026. godine.

Moguće i do 100.000 otkaza - Talas bankrota prijeti građevinskom sektoru u Njemačkoj

Moguće i do 100.000 otkaza - Talas bankrota prijeti građevinskom sektoru u Njemačkoj

Njemačka industrija čelika daje gaji veliku nadu u buduću potražnju u Еvropi za takozvanim zelenim čelikom, jer ulaže milijarde evra u tranziciju koja će na kraju dovesti do zamjene gasnih peći tehnologijama koje se oslanjaju na čist vodonik i električnu energiju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.