Tržište

Cijena ove namirnice odlazi u nebo: Postaje "novo zlato"

  • Izvor: B92
  • 10.02.2024. 18:45

U moru poskupljenja jedna namirnica se posebno izdvaja, a njena cijena odlazi "u nebo".

Naime, kakao je na svjetskom nivou oborio rekord kada je riječ o cijeni sa 5.874 dolara po toni, što je posljedica suša na plantažama u zapadnoj Africi.

Ovaj iznos, zabilježen na tržištu roba u Njujorku, gotovo dvostruko je veći nego početkom prošle godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Kakao je poskupio zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padavinama, prije svega u zemljama koje su dva najveća svjetska proizvođača - Gani i Obali Slonovače.


Američki mediji: Kolaps Kijeva na frontu realna mogućnost ove godine

Američki mediji: Kolaps Kijeva na frontu realna mogućnost ove godine

Britanski javni servis ističe da je šteta u zapadnoj Africi zapravo posljedica fenomena klimatskog sistema Еl Ninjo.

"Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao Еl Ninjo, koji ugrožava usjeve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena", rekao je analitičar Džek Skovil.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cijenu za potrošače, napominje Bi-Bi-Si.

Proizvođač čokolada "Herši" u četvrtak objavio pad prihoda od 6,6 odsto za četvrti kvartal prošle godine, nakon što su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.


Nova uredba reguliše cijene osnovnih namirnica

Nova uredba reguliše cijene osnovnih namirnica

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača "Vič?" saopštilo je da su cijene nekih prazničnih čokoladnih bombonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cijene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.