Nestašica

Cijene ovog ulja skočile na rekordan nivo

  • Izvor: Agencije
  • 05.05.2024. 13:33

Nestašica tečnog zlata - maslinovog ulja - podigla je njegovu cijenu na rekordan nivo, podstakla talas kriminala i gurnula cijelu industriju u krizu.

Nagli porast cijena maslinovog ulja posljednjih mjeseci zaprepastio je potrošače, ali i veterane u toj industriji. Еkstremni vremenski uslovi kumovali su padu proizvodnje maslinovog ulja u južnoj Еvropi posljednjih godina, posebno u mediteranskim zemljama poput Španije, Italije i Grčke.

Španija, koja proizvodi više od 40 odsto svjetskog maslinovog ulja obično proizvede između 1,3 i 1,5 miliona tona od svake žetve. Međutim, u 2022/2023. uspjela je da proizvede samo 666 hiljada tona. Neki tržišni igrači očekuju da će Španija u sezoni 2023/2024. proizvesti između 830 i 850 hiljada tona ulja, prenosi Tportal.hr.

Cijena ekstradevičanskog maslinovog ulja u španskoj Andaluziji od 19. aprila iznosi 7,8 evra po kilogramu (Mintecov referentni indeks), što je mali pad u odnosu na mart kad je cijena iznosila nešto više od osam evra. Rekordno visoka cijena zabilježena je pak u januaru - 9,2 evra - otkad iz mjeseca u mjesec polako pada.

Cijene moraju ići naviše

Kiša u martu i aprilu dala je malo optimizma u proizvodnji španskih maslina, ali analitičari kažu da će sve manje rezerve maslinovog ulja tržišta vjerovatno držati na ivici zbog iznenadnih skokova cijena u nadolazećim mjesecima.

"Najviše nas brine ukupna ponuda. Cijene trenutano padaju, ali na kraju će ljudi morati da počnu da kupuju. A kad kupujete u vremenima smanjene ponude, cijene moraju ići nagore", rekao je analitičar Kajl Holand iz Minteca za CNBC.

Vito Matijeli iz Rabobanke pak kaže da u 20 godina praćenja sektora maslinovog ulja nije vidio ništa ni blizu nedavne volatilnosti cijena. 

“Ovo nije normalno. No da bismo imali jasniju sliku, treba da pričekamo do kraja juna. Ipak, kiša u martu bila je pozitivan signal”, rekao je.

Helena Benet, voditeljka klimatskih politika u nezavisnom think-tanku Green Alliance UK, nedvosmisleno je pripisala rekordni skok cijena maslinovog ulja klimatskim promjenama.

I drugi usjevi u problemu

“Najveći svjetski izvoznik maslinovog ulja, Španija, prepolovila je svoju proizvodnju zbog suše i ekstremnih vrućina, povećavajući njegovu cijenu (na njenom izvoru!) za 112 odsto od 2022”, rekla je Benet na Iksu.

“To se događa i s drugim usjevima. Maslinovo ulje danas, sve ostalo uskoro”, dodala je.

A s rastom cijena maslinovog ulja, Španijuu je zapljusnuo i talas krađa tečnog zlata.

Supermarketi su u Španiji početkom marta objavili su da se u većinskom dijelu zemlje najčešće krade maslinovo ulje, pišu svjetski mediji. Glavni krivci su navodno kriminalne grupe koje ciljaju na glavni prehrambeni artikl za preprodaju na crnom tržištu.

U avgustu prošle godine približno 50.000 litara ekstradevičanskog maslinovog ulja ukradeno je iz jedne od španskih uljara u regiji Kordoba, prema izvještavanju lokalnih medija. Ukradeno maslinovo ulje tada je procijenjeno na više od 420 hiljada evra.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.