Sve manja zainteresovanost mladih

Elektroenergetika najvažnija strateška grana privrede u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 11.07.2023. 19:30

Elektroenergetika je najvažnija strateška grana privrede za Republiku Srpsku, poruka je Saveza energetičara. Jedan od gorućih problema je sve manja zainteresovanost mladih za ovaj smjer.

Iz Saveza energetičara kažu da Srpska treba više da ulaže u elektrotehničke fakultete kada je riječ o uslovima u kojima se radi, ali i kadrovskom osposobljavanju i povećanju plata.

 “Treba ovu struku proglasiti za deficitarnu u Republici Srpskoj i da treba izaći sa posebnim zahtjevima stipendija za studiranje Elektrotehnickog fakulteta, smjer elektronergetika, i treba izdvojiti pristup ustanovama studentskog standarda, kako bi ovi studenti prije dobili dom”, izjavio je Srđan Mazalica, predsjednik Saveza energetičara Republike Srpske. 

Od njive do stola roba poskupi i do 20 puta

Od njive do stola roba poskupi i do 20 puta

Elektro inženjera nedostaje, pa su iz Еlektroprivrede Republike Srpske odlučili da zaposle sve inženjere koji su još na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Kažu da su voljni i da stipendiraju studente koji se odluče za ovaj fakultet.  

“Da bi se pozicija diplomiranih inženjera elektrotehnike i struka koje se bave elektroenergetskom djelatnošću poboljšala, mi u ERS razmišljamo da stipendiramo takva deficitarna zanimanja i da na neki način budu prioritet prilikom zapošljavanja”, rekao je Zoran Vuković, izvršni direktor za snabdijevanje u ERS.

Raznim podsticajima, projektima, otvaranjem naučnotehnoloških parkova doprinijećemo popularizovanju energetike kod mladih, kažu predstavnici Elektrotehničkog fakulteta.  

"Elektroprivreda Srpske" želi da prva kupi automobil na električnu energiju

“Kako bi se u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu krenulo otvaranje naučnotehnoloških parkova koji bi mogli da budu nešto što je prozor za mlade inženjere, koji bi dobili mogućnost da bez mame i tate i bez politike dođu do svog prvog posla”, poručio je Božidar Popović, dekan Elektrotehičkog fakulteta u Istočnom Sarajevu. 

Iako je početna plata elektro inženjera 2.500KM, na tržištu rada sve ih je manje. Godišnje ovu titulu ponese oko 50-ak studenata, a to nije dovoljno da popuni kapacitete koje Republika Srpska nudi.  

Pratite nas i putem Vibera