Banjaluka

Ima li tartufa u BiH, kako ih brati i kakvog psa odabrati za pomoćnika

  • Izvor: ATV
  • 04.11.2023. 10:48

Tartufi su izuzetno cijenjene gljive u cijelom svijetu, a odavno se zna da su hrvatski i italijanski nadaleko čuveni.

Međutim, ima li tartufa u BiH pitanje je na koje je odgovor dao tartufar iz Banjaluke Mijodrag Vuković u jutarnjem programu Alternativne televizije.

"Ima naravno, sve vrste tartufa rastu u našim šumama. Samo su za određenu vrstu potrebni određeni mikroklimatski uslovi i to je onda sigurno uspjeh", rekao je Vuković.

Govoreći o dobu godine kada treba tražiti tartufe, on kaže:

"Svako godišnje doba ima svoju vrstu koja plodonosi u to određeno vrijeme. Ja lično tartufe ne tražim u drugu polovinu aprila i u mjesecu maju, dok sve ostale mjesece ja ih tražim", kaže za ATV Vuković.


Na pomolu novo poskupljenje kafe

Na pomolu novo poskupljenje kafe

On ima i pomoćnike u potrazi za ovim skupocjenim gljivama - pse.

Kada je riječ o rasi psa koja je najbolja za potragu za tartufima, on preferira jednu.

"Psi tragači za tartufima moraju da budu obučeni za miris tartufa da ih pronađu. obučavaju ih najčešće stručni ljudi, a možda i neki entuzijasti koji imaju neka osnovna predzanja. Što se tiče rasa pasa koji su dobri za traženje tartufa ja tu uvijek posebno ističem Lagoto Romanjolo, koji je otprilike broj jedan i sa kojima ja radim", rekao je.

Objasnio je da tartufari ovu rasu psa obučavaju već oko 200 godina za potragu za tartufe.

"Imaju odličan genetski potencijal, ali naravno, bez obuke ništa", objasnio je Vuković.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.