Sastanak sindikata i Vlade

Još nema dogovora o minimalcu

  • Izvor: ATV
  • 27.11.2023. 19:15

Radnici i poslodavci još lome koplja zbog iznosa najniže plate u Republici Srpskoj. Za pregovaračkim stolom sa predsjednikom Vlade sindikalci su i danas jasno poručili da ne pristaju na prosječnu platu koja je niža od 1.050 maraka, dok poslodavci ni nakon više razgovora ne žele da čuju za povećanje minimalca iznad 750 maraka.

Težak zadatak će, kažu u Sindikatu, po svemu sudeći dočekati Vladu Republike Srpske kao krajnju adresu na kojoj će se usaglasiti najniža plata u Srpskoj. 

“Naš stav je, ponavljam, 1.050 maraka i drugi korak koji treba da slijedi negdje sredinom godine da se ponovo poveća plata da bismo dostigli onaj iznos sindikalnih namirnica u jednoj potrošačkoj korpi, jer svaki posao koji radite, a ne možete da prehranite sebe i svoju porodicu gubi svaki smisao”, izjavila je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Koliki god minimalac da dogovore obje strane, Vlada Republike Srpske neće imati problem da ga prihvati, garantuje premijer Radovan Višković. Problem je, kaže, što dogovora nije bilo ni prethodnih godina i pored svih olakšica koje je Vlada omogućila poslovnoj zajednici. 

„Još uvijek nismo se oglasili po pitanju najniže plate, nećemo ni da to uradimo, da ne narušavamo zakonom propisane procedure, ali do 1. januara ako ne bude dogovora na ekonomsko socijalnom savjetu, Vlada će donijeti odluku“, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Uprkos činjenici da je Vlada Republike Srpske  već preduzela mjere subvencija poslodavcima za dvije trećine od povećanog iznosa plate radnicima, ni to im nije dovoljno.  I ranije su predlagali da se u minimalac  uvrste i topli obrok, prevoz, kao i minuli rad kako bi dostigao što veću cifru. 

„Vi znate da smo mi kao Unija poslodavaca, čak i mislim Konfederacija sindikata predložila da se po uzoru na Crnu Goru dio doprinosa prebaci n teret potrošnje iz PDV-a ili na neki drugi način iz budžeta kako bi se oslobodila sredstva od doprinosa i direktno prebacila u plate radnika“, rekao je Dejan Mijić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske. 

Minimalna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 700 maraka.  Sindikalna potrošačka korpa i duplo je veća od tog iznosa.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.