Loše prognoze

Kada bi mogla da pojeftini svinjetina

  • Izvor: ATV
  • 14.04.2024. 19:25

Cijena svinja u Republici Srpskoj izuzetno je visoka. Za tovljenika se trenutno mora izdvojiti iznos od 4 i po marke bez PDV-a, a prase košta oko 12 KM.

Ove brojke diktiraju cijene u okruženju, a s obzirom da se bliže Vaskrs i velika slava Đurđevdan zbog čega će i potražnja biti velika, cijene bi i dalje mogle da rastu, kaže uzgajivač svinja Slobodan Petrić.

"Ponuda je mala, ponuda neće sigurno biti velika, trebaće vremena da se to malo vrati u neku normalu. Tako da, vjerovatno da očekujemo i skok cijena za buduće praznike, ali, evo, znaćemo za desetak dana već", govori nam Petrić.

Dok se ne obnovi matična proizvodnja, za očekivati je ovakav skok cijena. Situaciju dodatno otežavaju i nova žarišta afričke kuge svinja.

"I sad, da budemo objektivni, za krajnjeg potrošača je u nivou misaone imenice otići i kupiti tovnu svinju ili neke veće količine mesa, ali, evo, nadamo se da ćemo svi zajedno doprinijeti da se ovo tržište, kada je konkretno svinjsko meso, stabilizuje u narednom periodu", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Očekivanja su da će ovakav trend rasta cijena prasadi i tovnih svinja, a u konačnici i svinjskog mesa, potrajati do kraja ove godine.

Već početkom naredne godine to bi trebalo da se ustabili, uz uslov da afrička kuga svinja ponovo ne uzme maha.

Za sada, novi slučajevi potvrđeni su u Semberiji na farmi sa oko 1.000 svinja, ali i u Milićima i na Vlasenici dok je u Sokocu potvrđeno prisustvo virusa u populaciji divljih svinja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: