Izvor:
Agencije
28.10.2024
17:59
Komentari:
0Vrijedni moravski poljoprivrednici još uvijek na svojim njivama imaju pune ruke posla iako je zima na pragu. Na polju kupusa mladog povrtara Dobrice Stranjanca u pomoravskom selu Mršinci kupus je odlično rodio, a i dobrog je kvaliteta.
Оно са чим је такође задовољан јесте откупна цијена.
"С обзиром на то да је цијена купуса 50 динара (око 85 фенинга) то је сасвим задовољавајуће и могу рећи да повртари коначно могу да стану на ноге. Година је била веома тешка, енормне врућине, високе температуре, утицали су на квалитет купуса, али самим тим и на род. Свакако, цијена купуса је добра", рекао је за РИНУ Добрица Страњанац, млади повртар из Мршинаца.
Добрица је истакао да је квалитет купуса на његовој парцели доста добар, примијењене су све неопходне агротехничке мјере, тако да како је истакао рад и труд оних који су садили купус ове године биће удвостручен.
"За купусом је ове године добра потражња, сав купус што имамо ове године, на тржишту се продаје, иначе пласирамо га у домаће супер маркете. Без обзира на цијену потражња је велика и упркос томе што је цијена виша, потражња је већа”, рекао је овај млади повртар.
И остали повртари из моравских села, Мршинци, Кукући, Заблаће и других, кажу да су задовољни цијеном купуса ове године, јер дошла је коначно година када ће коначно пољопривредници наплатити свој рад.
Раније се рани купус заоравао, поклањао се, али сада овај касни је све надомјестио.
"Такође, ових дана нам и вријеме иде у прилог за сјечу купуса, тако да ћемо завршити и скинути са наших поља", кажу произвођачи.
Дакле, подсјећања ради, сада је вријеме за кисељење купуса, а најбоље је буре са купусом смјестити у дио куће, подрума гдје се зна да ће температура бити 15-20 степени наредних 30 дана од почетка кисељења. То је најважнији период кисељења, кажу искусни домаћини и домаћице западне Србије који то раде неколико деценија.
Najnovije
Najčitanije
08
17
08
17
08
04
08
00
07
55
Trenutno na programu