Novi način nagrađivanja zaposlenih

Konobar za mjesec zaradio više od 17.000 evra i to bez bakšiša

 • Izvor: Kurir
 • 02.09.2023. 15:06

Zahvaljujući novom načinu nagrađivanja zaposlenih, poznati ugostitelj Mišel Peklard nema problema s nedostatkom radnika.

Trenutno se ugostitelji širom Evrope suočavaju s nedostatkom osoblja pa su neki odlučili redukovati jelovnik ili radno vrijeme kako bi mogli da opstanu, ostanu otvoreni i da služe goste u najboljim uslovima. Ali postoje i oni koji su odlučili ulagati u zaposlene kako bi imali dovoljno radnika.

List NZZ am Sonntag izvještava da je konobar iz Ciriha u junu dobio platu od 16.500 franaka (oko 17.200 evra), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je ugostitelj uveo u svojim restoranima, piše Mattinonline.

Vlasnik lanca restorana omogućio je radnicima da s njim dijele ukupni prihod.

Peklard, koji je zajedno s partnerom vlasnik 16 lokala, objasnio je nedjeljniku NZZ am Sonntag da leti mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima - dodaje na platu iznos koji varira i iznosi između sedam i osam odsto ukupnog prihoda, piše La Repubblica.

"Rezultat je da 'u prosjeku naši zaposlen dobijaju između 8.000 i 12.000 franaka mjesečno“, objašnjava Mišel.

Najveća do sada primljena plata iznosi 16.500 franaka i na nju nije uračunat bakšiš. Konobari i ostali radnici rade s većom motivacijom kada dijele ukupni prihod, a od uvođenja ove vrste naknade, kvalitet usluge u njegovim restoranima značajno se povećao.

"Zaposleni rade savjesno kao da su sami vlasnici restorana“, piše Mattinonline.

Medutim, model Mišela Peklarda nije naišao na jednoglasnu podršku, na primjer u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plate za konobare, sindikat se pita jesu li zaposleni restorana time jednostavno postali prodavaci umjesto konobara, prenosi Novi list

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviodžije (R) (12+)

  'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.