Veliki udarac

Mekdonalds izgubio spor vijeka: Nema pravo da koristi termin

  • Izvor: Blic
  • 05.06.2024. 17:24

Mekdonalds je danas izgubio pravnu bitku da zadrži svoj zaštitni znak „Big Mek“ izvan svojih kultnih hamburgera.

Lanac brze hrane Mekdonalds naime, nema pravo da koristi termin "Big Mek" za proizvode od živine, nakon što ga nije koristio za njih pet uzastopnih godina, saopštio je evropski sud, u djelimičnoj pobjedi irskog rivala "Supermaka" u dugotrajnom sporu o žigovima.

Presuda Opšteg suda sa sjedištem u Luksemburgu bila je usredsređena na pokušaj "Supermaka" 2017. godine da opozove Mekdonaldsovu upotrebu imena "Big Mek", koji je američka kompanija registrovala 1996. godine za proizvode od mesa i živine i usluge koje se pružaju u restoranima.

Kancelarija Еvropske unije za intelektualnu svojinu (ЕUIPO) odbacila je zahtjev "Supermaka" za opoziv i potvrdila da "Mekdonalds" koristi termin za sendviče sa mesom i piletinom, što je navelo irsku kompaniju da ospori odluku prenosi Rojters.

"Superma"k, koji je otvorio svoje prve restorane u Golveju 1978. godine, prodaje govedinu i pileće hamburgere, kao i pržene pileće nagetse i sendviče. Opšti sud je odbacio argumente Mekdonaldsa i delimično poništio i preinačio odluku ЕUIPO-a.

"Mekdonalds gubi zaštitni znak ЕU "Big Mek" u pogledu živinskih proizvoda", presudile su sudije.

"Mekdonalds nije implementirao istinsku upotrebu u kontinuiranom periodu od pet godina u Еvropskoj uniji u vezi sa određenim proizvodima i uslugama", dodali su, prenosi Blic.

Pratite nas i putem Vibera