Direktor Fonda PIO Republike Srpske

Milić za ATV: Penzije u Srpskoj redovne, povećan broj penzionera

  • Izvor: ATV
  • 29.11.2023. 10:50

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić rekao je gostujući u ATV jutru da je Fond PIO u potpunosti ispunio sve što je odobreno planom i programom rada za 2023. godinu od strane Vlade Republike Srpske.

Milić je istakao da je prihod po osnovu doprinosa veći za 16 posto te da je isplata penzija u protekloj godini bila redovna.

"Mi smo već završili obradu penzija za novembar mjesec i imamo 5.810 penzionera više u isplati sa novembarskom penzijom u odnosu na decembarsku koju smo isplatili u januaru ove godine", rekao je Milić.

KOLIKO SЕ ČЕKA RJЕŠЕNjЕ O PЕNZIJI?

"Kad su u pitanju penzijski fondovi na prostoru bivše Jugoslavije, tu smo bez premca, čak i u odnosu na fondove u Sloveniji i Hrvatskoj koje su već dugogodišnje članice Еvropske unije, stvarno smo tu maksimalno operativni i u potpunosti ažurni", rekao je Milić.

On je istakao da, sa današnjim danom, Fond PIO ima 2.150 tzv. prvih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju.

"To su prvi zahtjevi kod prekida radnog odnosa i ispunjavanja uslova za starosnu, porodičnu ili invalidsku penziju, odnosno po prvi put podnošenje zahtjeva za uvođenje u penzijski sistem i uvođenje u isplatu. Na mjesečnom nivou mi riješimo između 2.400 i 2.500 zahtjeva ", rekao je Milić.

PROBLЕM ČЕKANjЕ POTVRDA STAŽA

On je istakao da je najveći problem Fonda PIO čekanje potvrda staža od zemalja sa kojim imaju potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju.

"Apelujem svim osiguranicima koji su starosti do 64 godine, a u bilo kojem periodu svog životnog vijeka su radili od nekih od zemalja u okruženju ili bilo kojoj drugoj zemlji, da se bez bojazni obrate u najbližu poslovnicu PIO-a i samo na jednom međunarodnom obrascu pokrenu zahtjev za utvrđivanje staža ostvarenog kod tog ino-nosioca osiguranja", kaže Milić.

On je rekao da se zahtjev može pravovremeno kompletirati ako se pokrene postupak prije nego što se prekine radni odnos.

"Mi onda provedemo upravni postupak i donesemo riješenje o penziji u roku od 24 časa. Sada na potpuno automatizovani način vodimo upravni postupak i donosimo riješenja o ostvarivanju prava na penziju", rekao je Milić.

Pratite nas i putem Vibera