Tema dana

Može li se kontrolisati cijena hljeba?

  • Izvor: ATV
  • 27.02.2024. 20:10

Propao je još jedan pokušaj dogovora Vlade Republike Srpske i pekara o snižavanju cijena hljeba.

Pekari svoje cijene nakon svjetske krize ili problema u Ukrajini, pravdaju sada odlukom Vlade o najnižoj plati u Srpskoj.

Običnom čovjeku je sve to manje važno kada vidi da vekna hljeba od 500 grama košta i oko 2,5 KM.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je u našoj Temi dana da je bio konstruktivan razgovor sa predstavnicima mlinsko-pekarske industrije Srpske.

"Dogovorili smo se da nastavimo razgovarati u narednom periodu a Vlada će u skladu sa svojim ovlaštenjima pronalaziti druge načine. Ako ne budemo imali konkretan dogovor sa pekarskom industrijom primijenićemo određene uredbe sa kojima smo ih i upoznali. Nastavićemo da razgovaramo, da pokušamo naći modalitet kako da pomognemo prvenstveno građanima Srpske bar kada je riječ o tom osnovnom hljebu koji sada u nekim dijelovima Banjaluke košta i do 2,5 KM. U ostalim opštinama ta cijena ide od 1,65 do 2,10 KM“, rekao je Šulić.

Šulić je dodao da je želja da se cijena osnovnog hljeba na neki način ograniči.

Šulić ističe da će se nastaviti sa razgovorima.

"Saslušao sam sve njihove probleme - od nedostatka radne snage, povećanja minimalne plate i ostalih troškova a onda sam ih podsjetio da je Vlada u nekoliko navrata smanjivala doprinose na platu, fiskalne i parafiskalne namete, drži cijenu električne energije pod kontrolom koja je dosta jeftinija nego u FBiH i okruženju i tako dalje“, kaže Šulić.

Opširnije pogledajte u našoj Temi dana.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: