Bijeljina

Na porodičnom imanju pokrenuli biznis: Pune ruke posla u oazi mira

  • Izvor: ATV
  • 22.10.2023. 09:05

Porodica Lalović je pravi primjer kako se na sopstvenom imanju uz predan rad i marljivost može pokrenuti vlastiti biznis. 

Vinograd su zasadili 2014.godine, a od njega proizvode dvije vrste domaćeg vina.

Dvadeset-petogodišnji Vasilije Lalović odlučio je da ostane na svom imanju i zajedno sa ukućanima proširuje porodični posao proizvodnje vina.

Iz vinograda se danas rađaju bijelo grožđe - sorte Bačka i Petra, i crno grožđe – sorte Frankovka i Merlot. Od toga dalje proizvode dvije vrste domaćeg vina – bijelo i crveno.

"Kako kažu, vinograd ne traži gospodara nego slugu. Ima posla oko vinograda, od samog proljeća do jeseni rane, ima baš dosta posla oko vinograda. Samo prskanje, frezanje, orezivanje. Еvo sada smo u fazi orezivanja jesenjeg, da bi pripremili za proljeće da nam bude malo lakše. Ima tu dosta posla. Sama berba grožđa iziskuje jedan veliki dio posla koji ne može da se uradi za jedan dan. Treba 2,3 dana da se obere. Iako j mali vinograd ovaj, na jednom dunumu, imamo baš veoma dosta posla tu da odradimo.", priča Vasilije za ATV.


Sezona grijanja počela: Kakve su cijene drva i peleta

Sezona grijanja počela: Kakve su cijene drva i peleta

Svoju oazu mira, gdje stvara i ubira plodove, Vasilije je našao u selu Donja Čađavica kod Bijeljine.

Mala kuća, vinograd i podrum za vino mjesta su gdje uživa u svemu što radi dok stvara najbolja vina.

Od berbe grožđa pa do konačnog proizvoda, priča, ima pune ruke posla. Taj proces za njega je omiljeni i u svakom novom izazovu uživa.

"To je jedan veoma zabavan proces. Od same berbe grožđa pa do čekanja da grožđe provri u jednoj kaci. Pa dalje, kad istočimo to vino, do same fermentacije njegove u bocama koje se mogu vidjeti kod nas u podrumu, gdje se samo iščekuje da to vino samo ostari, da ono pređe u vino, iz onog soka slatkog da pređe u vino koje je pitko, koje kasnije iznesemo mi na sto za slavu, za Božić i da počastimo naše goste", kaže Vasilije i dodaje:

"Kad vino završi svoju fermentaciju prvu, onda ga moramo presipati u drugu flašu radi skidanja sa taloga jer tu ima jedan dio taloga, tanina i ostalih nečistoća, koji su u grožđu, u samoj opni grožđa, koje treba da skidamo. To mlado vino treba da skinemo, da ne bi došlo do kvarenja daljeg".

Ukoliko se ukaže prilika za to, Vasilije planira proširenje proizvodnje. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.