Prehrambeni div

Nestle podigao cijene

  • Izvor: Indeks
  • 22.02.2024. 15:17

Švajcarski prehrambeni div Nestle saopštio je danas da mu se prihod blago smanjio u 2023. godini pod pritiskom nepovoljnih valutnih kurseva i stagnacije prodaje koji su prevagnuli nad podignutim cijenama. Nestleov prihod pao je lani za 1,5 odsto, na 93 milijarde švajcarskih franaka (97,8 milijardi evra).

Nepovoljni valutni kursevi smanjili su ga za 7,8 odsto, a neto prodaja imovine za 0,9 odsto. Kada se isključe promjene valutnih kurseva i prodaja imovine porastao je za 7,2 odsto, odražavajući 7,5 odsto više cijene i blagi pad obuhvata prodaje, za 0,3 odsto. 

Najavili puno blažu cjenovnu politiku

Najviše su lani podigli cijene u Еvropi, za čak 10,6 odsto, što je rezultiralo padom prodaje za 2,4 odsto. Neto dobit grupe bila je lani viša za 20 odsto nego u 2022., poskočivši na 11,2 milijarde franaka. 

Odobrena eksploatacija uglja kod Prijedora - ovo je cijena

Odobrena eksploatacija uglja kod Prijedora - ovo je cijena

Prehrambene firme podižu cijene već više od dvije godine, pozivajući se na veće ulazne troškove energije, transporta i poljoprivrednih sirovina. 

Nestle naglašava da bi u prvom tromjesečju cjenovna politika trebala biti puno blaža, a rast "puno više zasnovan na obuhvatu (prodaje - op. ur.) i na asortimanu", prema riječima izvršnog direktora Marka Šnajdera u razgovoru s novinarima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: