Nedostatak kvalifikovane radne snage

Nijemci vape za četiri "ženska" zanimanja

  • 27.03.2024. 18:11

Nedostatak kvalifikovane radne snage u njemačkoj privredi posebno je vidljiv u profesijama koje obično obavlja jedan pol, navodi Institut za njemačku privredu (IV), a prenosi dpa.

IV je analizirao deset grupa zanimanja u kojima postoji posebno veliki nedostatak kvalifikovanih radnika. Svi ovi poslovi su bili tipično ženski ili tipično muški. Zavod je definisao takva zanimanja ako je udio jednog ili drugog pola u radnoj snazi najmanje 70 odsto.

Nedostaje radnika u tipično ženskim zanimanjima, kao što su čuvanje d‌jece, nastavnici, socijalni rad i socijalna pedagogija, piše Feniks Magazin.

U svakoj od ovih profesija 2023. godine u Njemačkoj je nedostajalo po dvadeset hiljada kvalifikovanih radnika. Nešto manje nepopunjenih radnih mjesta, oko 18.000, bilo je u tipično muškom zanimanju građevinske elektrotehnike.

Napori da se rodno specifična zanimanja otvore za radnike drugog pola do sada su samo donekle urodili plodom, navodi IV. Primjera radi, udio žena među automehaničarima se udvostručio od 2014. godine, ali na svega pet odsto.

U nekim tipično ženskim poslovima udio muškaraca je još manji, pa su samo dva odsto socijalnih radnika muškarci. S druge strane, u zdravstvu i njezi udio muškaraca je povećan za više od dva procentna poena, na oko 25 odsto.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: