STO

Novi problem za Brisel: Stigla žalba!

 • 12.02.2024. 16:26

Indonezija je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /STO/ protiv ЕU zbog carina na masne kiseline, saopšteno je danas iz STO.

U žalbi se navodi da mjere ЕU nisu u skladu sa regulativama STO.

Masne kiseline koje su u palminom ulju ključni sirovi sastojak mogu se naći u potrošačkim proizvodima poput kozmetike i lijekova, te industrijskim lubrikantima.

ЕU je u januaru prošle godine saopštila da uvodi carine između 15,2 odsto i 46,4 odsto na uvoz iz Indonezije za koji navode da nanosi štetu industriji bloka.

"Regulative će pomoći da se osigura poštena konkurentnost između uvezenih masnih kiselina iz Indonezije i lokalnih proizvođača", ističe se u saopštenju iz Brisela.

Zahtjev Indonezije za konsultacije je prvi korak u zvaničnom sporu u STO. Obje strane imaju rok od 60 dana da riješe nesuglasice prije formiranja zvanične arbitražne komisije STO.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

  Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?