Zahvaljujući padavinama

Očekuje se istorijska proizvodnja struje u Srpskoj

 • Izvor: SRNA
 • 08.03.2023. 14:22

"Hidroelektrane na Trebišnjici" (HET) proizvele su, zahvaljujući obilnim padavinama od početka godine, oko 20 odsto više struje nego što je planirano, čime su još jednom pokazale da su garant elektroenergetskog sistema Republike Srpske, a očekuje se da će ova godina biti jedna od najboljih do sada, rečeno je Srni u tom preduzeću.

Izvršni direktor za upravljanje sistemom u HET-u Milan Mitrović rekao je Srni da je HET ostvario povećanu proizvodnju zahvaljujući dotocima vode u Bilećko jezero, koji su od početka godine veći za oko 20 odsto od očekivanog prosjeka, a u ovom mjesecu su i trostruko veći od očekivanih.

On je izrazio očekivanje da će se takav trend povećane proizvodnje struje nastaviti, te naveo da hidroelektrane "Trebinje jedan" i "Dubrovnik" rade punim kapacitetom, a od februara radi i Pumpna hidroelektrana "Čapljina" za zajedničku proizvodnju "Elektroprivrede Republike Srpske" i "Elektroprivrede HZHB".

Mitrović je istakao da je nivo vode u Bilećkom jezeru sada za oko tri metra viši od plana i da se u skladu sa vremenskim prognozama prave planovi o prihvatanju ili evakuaciji voda iz sistema.

On je ukazao na značaj Bilećkog jezera koje jedino u energetskom sistemu Republike Srpske služi za godišnje izravnavanje vode, jer zimi zadržava vodu da bi se ljeti kada nema dotoka mogla proizvoditi struja, kao i u ostatku godine kada su velike padavine.

"Karakteristike rada HET-a su zahvaljujući Bilećkom jezeru slične kao kod termoelektrane koja može da radi cijelu godinu", precizirao je Mitrović i podsjetio da je Bilećko jezero po zapremini najveća vještačka akumulacija na Balkanu.

Rukovodilac za upravljanje proizvodnjom i vodama u HET-u Duško Vujović rekao je Srni da je preduzeće u ovoj godini pokazalo da je garant elektroenergetskog sistema Republike Srpske, istakavši da je proizvodnja struje odlična i da očekuju istorijski rezultat u ovoj godini.

"Određene padavine mogu se očekivati do kraja aprila, a ukupna proizvodnja struje u ovoj godini zavisiće i od jesenjih padavina", dodao je Vujović.

On kaže da su Bilećko jezero i HET značajni za elektroenergetski sistem Srpske posebno kada pokrivaju neplanske zastoje termoelektrana, pa "Elektroprivreda Republike Srpske" ne mora zbog toga da kupuje skupu struju na tržištu, čija je cijena zbog energetske krize dostizala i do 500 evra po megavat-času.

Vujović je izrazio očekivanje da će se nastaviti dobar trend proizvodnje HET-a i cjelokupnog domaćeg elektroprivrednog preduzeća u ovoj godini.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

 • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

 • 18:20 Čarolija Republike Srpske (ep.04)

  ''Čarolija Republike Srpske (ep.04)

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.