"Progresus"

Poljoprivrednici masovno kupuju mađarsku mehanizaciju

  • Izvor: ATV
  • 30.03.2024. 19:03

Uz značajnu subvenciju, poljoprivrednici u Semberiji masovno kupuju savremenu mehanizaciju i opremu mađarskog porijekla. Ciljna grupa Fondacije za održivi razvoj "Progresus" su mala i srednja poljoprivredna gazdinstva koja obrađuju do 80 hektara zemlje.

- Bez jake poljoprivredne mehanizacije i spremnih mašina, nema kvalitetnog posla. Dobra stvar, ponovo podvlačim, što je ta ciljna grupa sigurno bila mali i srednji poljoprivredni proizvođači. Ja garantujem da je tu bilo više od polovine poljoprivrednih proizvođača koji sigurno nisu uspjeli poljoprivrednu mehanizaciju da obnove sigurno zadnjih 20 godina. To je ogroman pomak - kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije".

Da značajnije obnove radne mašine i opremu na gazdinstvima, poljoprivrednike je opredijelio upravo nivo subvencije. Koliko su zainteresovani potvrđuje i broj onih koji su zadovoljili uslove drugog javnog poziva za program podrške mađarske Vlade. Zadovoljni su ovakvim vidom zanavljanja opreme na gazdinstvima. 

Ova pomoć značajna je poljoprivrednicima posebno sada kada je posao na njivama sve skuplji. Cijena repromaterijala visoka je, a bolja situacija nije ni sa žitaricama, mesom i mlijekom, koji su, kažu Semberci, jeftini.

A kako bi opstali, poljoprivrednici sve to moraju proizvesti po što nižoj cijeni. 

Pratite nas i putem Vibera