ATV

Denis Šulić

Rekordna turistička sezona u Srpskoj

 • Izvor: ATV
 • 04.12.2023. 15:32

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Srpska ove godine bilježi rekordnu turističku sezonu sa oko 72.000 noćenja više u odnosu na prethodnu godinu.

Kako on dodaje, u odnosu na period prije epidemije virusa korona Republika Srpska ima veći udio u broju noćenja u BiH za oko 10 odsto. 

- Sada smo na nivou oko 35 odsto noćenja i 34 odsto dolazaka u Republiku Srpsku za ovu godinu. U poređenju sa prethodnom godinom, taj odnos je bio oko 32 odsto u broju dolazaka i 31 odsto u broju noćenja - istakao je Šulić, te naveo da će zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu biti uveden centralni informacioni sistem kojim će statistički podaci o smještajnim kapacitetima Srpske biti precizniji.

- Siguran sam da su ovi brojevi mnogo veći nego što nam statistika trenutno pokazuje - istakao je on.

Dodaje, da su potencijali lovnog turizma u Republici Srpskoj ogromni i da u resornom ministarstvu nastoje riješiti probleme koji su nastali donošenjem pravilnika na nivou BiH koji negativno utiču na ovaj sektor u Srpskoj.

Prilagoditi turističke kapacitete licima sa invaliditetom

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je cilj Ministarstva da podstakne hotelijere i ugostitelje Srpske da svoje kapacitete prilagode licima sa invaliditetom.

Šulić je rekao da je Ministarstvo s tim ciljem, a povodom Međunarodnog dana lica sa invliditetom, danas u Banjaluci organizovalo okrugli sto "Pristupačni turizam u Republici Srpskoj – razvoj i unapređenje".

- Želim da imamo jasnu i dobru raspravu sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom i sa predstavnicima turističkih organizacija i hotelijera da Republika Srpska napravi još jedan iskorak kada su u pitanju lica iz ove kategorije - izjavio je Šulić.

On je dodao da će Ministarstvo sa hotelijerima Srpske razgovarati da jedan broj soba prilagode osobama sa invaliditetom.

- Cilj nam je da omogućimo da na svakoj turističkoj destinaciji u Republici Srpskoj, ali u svakom hotelu i restoranu, osobe sa invaliditetom nemaju nikakve probleme kada je riječ o fizičkim barijerama - istakao je Šulić.

Ivo Matošević iz Humanitarne organizacije "Partner" Banjaluka rekao je da je u Srpskoj potrebno podići nivo pristupačnosti licima sa invaliditetom.

- Osnov za funkcionisanje svake osobe sa invaliditetom jeste pristupačnost. Stanje je dosta poboljšano, međutim još se toga može uraditi - rekao je Matošević navodeći da je najviše problema prisutno u malim lokalnim zajednicama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 07:00 Еmisija: ATV jutro

  Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

 • 09:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 10:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:15 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:45 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.