Denis Šulić

Rekordna turistička sezona u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 04.12.2023. 15:32

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Srpska ove godine bilježi rekordnu turističku sezonu sa oko 72.000 noćenja više u odnosu na prethodnu godinu.

Kako on dodaje, u odnosu na period prije epidemije virusa korona Republika Srpska ima veći udio u broju noćenja u BiH za oko 10 odsto. 

- Sada smo na nivou oko 35 odsto noćenja i 34 odsto dolazaka u Republiku Srpsku za ovu godinu. U poređenju sa prethodnom godinom, taj odnos je bio oko 32 odsto u broju dolazaka i 31 odsto u broju noćenja - istakao je Šulić, te naveo da će zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu biti uveden centralni informacioni sistem kojim će statistički podaci o smještajnim kapacitetima Srpske biti precizniji.

- Siguran sam da su ovi brojevi mnogo veći nego što nam statistika trenutno pokazuje - istakao je on.

Dodaje, da su potencijali lovnog turizma u Republici Srpskoj ogromni i da u resornom ministarstvu nastoje riješiti probleme koji su nastali donošenjem pravilnika na nivou BiH koji negativno utiču na ovaj sektor u Srpskoj.

Prilagoditi turističke kapacitete licima sa invaliditetom

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je cilj Ministarstva da podstakne hotelijere i ugostitelje Srpske da svoje kapacitete prilagode licima sa invaliditetom.

Šulić je rekao da je Ministarstvo s tim ciljem, a povodom Međunarodnog dana lica sa invliditetom, danas u Banjaluci organizovalo okrugli sto "Pristupačni turizam u Republici Srpskoj – razvoj i unapređenje".

- Želim da imamo jasnu i dobru raspravu sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom i sa predstavnicima turističkih organizacija i hotelijera da Republika Srpska napravi još jedan iskorak kada su u pitanju lica iz ove kategorije - izjavio je Šulić.

On je dodao da će Ministarstvo sa hotelijerima Srpske razgovarati da jedan broj soba prilagode osobama sa invaliditetom.

- Cilj nam je da omogućimo da na svakoj turističkoj destinaciji u Republici Srpskoj, ali u svakom hotelu i restoranu, osobe sa invaliditetom nemaju nikakve probleme kada je riječ o fizičkim barijerama - istakao je Šulić.

Ivo Matošević iz Humanitarne organizacije "Partner" Banjaluka rekao je da je u Srpskoj potrebno podići nivo pristupačnosti licima sa invaliditetom.

- Osnov za funkcionisanje svake osobe sa invaliditetom jeste pristupačnost. Stanje je dosta poboljšano, međutim još se toga može uraditi - rekao je Matošević navodeći da je najviše problema prisutno u malim lokalnim zajednicama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.