Beograd

Sastanak Košarca i Momirovića: Mogućnost organizovanja sastanka BiH-Srbija-Turska

  • Izvor: SRNA
  • 18.12.2023. 13:37

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović razgovarali su danas u Beogradu o mogućnosti organizovanja trilateralnog sastanka BiH-Srbije-Turske polovinom 2024. godine u BiH, a upućen je i poziv predstavnicima relevantnih institucija Srbije da učestvuju i na narednom Jahorina ekonomskom forumu.

Na sastanku je istaknuto da je Srbija najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH u okviru Cefte, te da je neophodno iskoristiti dobre političke odnose za dalje unapređenje bilateralne ekonomske saradnje i dodatno regionalno povezivanje, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Razgovarano je i o inicijativi Privredne komore Republike Srpske u vezi sa ostvarivanjem poslovne saradnje Rudnika željezne rude "Ljubija" iz Prijedora sa željezarom iz Smedereva, s obzirom na poteškoće u radu željezare u Zenici, a kojoj je rudnik "Ljubija" isporučivao željeznu rudu.

Sud BiH odgovorio: Ostaje termin suđenja 20. decembra!

Sud BiH odgovorio: Ostaje termin suđenja 20. decembra!

Košarac je informisao Momirovića da Republika Srpska podržava članstvo BiH u inicijativi "Otvoreni Balkan", ali da, nažalost, u Federaciji BiH (FBiH) ne postoji politička saglasnost o tome.

On je istakao da je u okviru evropskih integracija zemalja regiona neophodno raditi na razvoju regionalnog tržišta, te na ispunjavanju standarda koji će značiti unapređenje ukupnog privrednog ambijenta.

"ЕU integracije su definisane kao važan spoljnopolitički cilj BiH i trenutno smo u fazi realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Еvropske komisije. Republika Srpska podržava realizaciju ovih prioriteta integralno i u paketu, s fokusom na usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i zatvaranju OHR-a", naveo je Košarac, koji je i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

On je istakao da je u procesu ЕU integracija neophodno uvažavati ustavno uređenje BiH, princip dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te mehanizam koordinacije.

Ninković: Neprihvatljivo da poljoprivrednicima kasne subvencije

Ninković: Neprihvatljivo da poljoprivrednicima kasne subvencije

Košarac je naveo da je ЕU važan spoljnotrgovinski partner BiH, ali da je potrebno otvarati nove mogućnosti za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene kroz potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa drugim regionima u svijetu.

S tim u vezi, istakao je da je Srbija regionalni lider i da njena iskustva mogu biti dragocjena za BiH.

"Ugovor o slobodnoj trgovini Srbije i Kine predstavlja ozbiljan zamajac u razvoju privrede i privlačenju novih investicija. Smatram da bi u najboljem interesu privrednika iz Republike Srpske i FBiH bilo da BiH slijedi pozitivne primjere Srbije. Zbog toga je moja politika bazično orijentisana na mogućnost potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Kinom, Еvroazijskom carinskom unijom, Еgiptom i drugim regijama u svijetu", poručio je Košarac.

Bjelica: Isak je očito jutros preskočio trening u teretani, pa nacionalne mišiće bilda na meni

Bjelica: Isak je očito jutros preskočio trening u teretani, pa nacionalne mišiće bilda na meni

Na sastanku je bilo riječi i o organizaciji "Еkspo 2027", kada će Beograd biti domaćin ove prestižne međunarodne manifestacije.

Košarac je čestitao Srbiji na ovom uspjehu, te naglasio da će to biti ogromna šansa i za predstavljanje privrednih potencijala Republike Srpske i FBiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednici privrednih komora Republike Srpske Pero Ćorić i FBiH Mirsad Jašarspahić, predstavnik Spoljnotrgovinske komore BiH Slaviša Ćeranić i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Marko Kubatlija.

Pratite nas i putem Vibera