Radovi u punom jeku

Semberski poljoprivrednici očekuju dobre prinose

  • Izvor: ATV
  • 07.05.2024. 19:35

Radovi na semberskim njivama u punom su jeku. Kao najveća „fabrika pod vedrim nebom“ i ovu sezonu dočekuje pod zasadima. Voće, povrće i žitarice pomno se prate kako bi na tržište izašli što boljeg kvaliteta. Poljoprivredni proizvođači za sada su zadovoljni.

„Počev od krastavca koji je krenuo sa berbom prije nekih 10 dana, tikvice su se počele brati prije nekih 7 -10 dana, ima paprika na plastenicima, na njivi, patlidžan na njivi, lubenica nešto u plastenicima, veća površina na njivi, dinja, kukuruz šećerac, pečenjak kako mi zovemo,  kupus od ranog pa sve do zimca koji prodajemo u februaru iduće godine“, kaže nam Milorad Zarić, poljoprivredni proizvođač.

Vremenske prilike i visoke temperature koje su ove godine krenule mnogo ranije pospiješile su razvoj biljaka. Kažu, valjalo bi malo kiše, ali za sada nema bojazni za zasade. Neke sorte su i poranile. Na imanju Vakčića iz Male Obarske ima 8 000 sadnica jagode. Po prvi put su ovako rano krenuli sa branjem. Proizvodnja je zahtjevna i mora se paziti na svaki detalj, kažu.

„Jedan lanac, i jedna karika kad se preskoči to su ogromni problemi, tako da idemo od početka do kraja. Za sada smo odradili sve, ima tu i prijatelja agronoma koji to prate, ajd da ne kažem da je savršeno stanje, ali vidjećemo kako će dalje“, rekao je Đorđe Vakčić, poljoprivredni proizvođač.

Dosta povrća i voća od semberskih proizvođača otkupljuju i prerađivači. U PI „Sava Semberija“ trenutno je u toku prerada šipurka, koji se nabavlja iz opštine Bratunac, a kompletna proizvodnja završava na zahtjevnom tržištu Švajcarske.

 „Mi otkupljujemo kompletnu proizvodnju od domaćih poljoprivrednih proizvođača, pravimo gotov finalan proizvod, izlazimo na najzahtjevnija tržišta Dubai, Katar, Njemačka, Švedska, plaćamo domaće poljoprivredne proizvođače, stvaramo novu vrijednost i krajnja potrošnja tih sredstava je na području Republike Srpske“, rekao je Stevo Filipović, direktor fabrike "Sava Semberija".

Bez mjera Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede protekli period koji je bio veoma izazovan teško bi se premostio. To se ne odnosi samo na prehrambenu industriju, nego i poljoprivredne, kažu u Savi. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.